5 goda tips på dessertvin

5 goda dessertvin - Maya tipsar!

Madeira är ett gott dessertvin... men sen då? Vad är ett typiskt dessertvin och vad ska man tänka på när man väljer ett vin till efterrätten? Sommeliern Maya Samuelsson svarar på frågor och ger sina 5 bästa tips på dessertvin!

Vad är typiskt för dessertvin?

Maya Samuelsson - Beteckningen ”dessertvin” berättar ju för oss att vinet är tänkt att drickas till en efterrätt. Och de flesta efterrätter är mer eller mindre söta.  Sötma i maten dämpar upplevelsen av sötma i vinet och för att vinet inte ska upplevas surt ska alltså det vara sötare än desserten.
Så - det typiska med dessertviner är kort och gott att de är söta, antingen för att drickas till en dessert eller ensamt som en dessert. 

De flesta tänker nog på Madeira när man tänker dessertvin. Finns det flera olika typer av dessertvin?

- Nja, jag tror nog att madeiran tyvärr har fallit lite i glömska, men jag hoppas verkligen att den ska få ett uppsving igen. Men det finns en mängd olika dessert- eller söta viner, som de också kallas, och dessa delas in beroende på hur vi gör vinet sött. Här kommer ett par exempel på de vanligaste metoderna.

Stoppa jäsningen:  Under jäsning vid vintillverkning omvandlas sockret i juicen till alkohol. Genom att avbryta alkoholjäsningen på ett tidigt stadium blir det socker kvar i vinet. Bra exempel på den här stilen är det mousserande vinet Asti som det finns två varianter av: Asti Spumante och Moscato d’Asti. 

Tillsätta sötma: I Tyskland finns en tradition att addera druvjuice, så kallad süssreserve, till det nyjästa vinet för att med juicens socker balansera syran i vinet. Det förr så populära vinet Liebfraumilch görs med süssreserve.

Mögelangripna druvor: I några av världens vindistrikt är klimatet lämpligt för att utnyttja mögelangrepp på vindruvans skal. Möglet skapar små hål i skalet där druvans vatten dunstar och juicen blir mer koncentrerad på socker. Sauternes och Tokaji är vindistrikt där man utnyttjar mögel.

Frusna druvor: I länder med kallt klimat förekommer att man medvetet skördar frusna druvor som man tar till vinanläggningen där de får börja tina. Vattnet tinar först och det tar man bort och därmed ökar juicens sockerinnehåll. Resultatet kallas ”Eiswein”eller "Icewine".

Grundregeln är att vinet ska vara sötare än desserten.

Tiramisù med jordgubbar och fläder

Finns det något man ska tänka på när man köper dessertvin?

- Om du ska dricka vinet med en dessert är det viktigt att veta hur söt desserten är för att kunna välja ett vin med rätt sötma. Grundregeln är att vinet ska vara sötare än desserten.
Det kan även vara bra att ha i åtanke att när vi tillverkar många dessertviner tar vi bort en stor del av juicen för att koncentrera den fruktsötman vi har.
Detta innebär att vinerna kommer vara dyrare att producera och kosta mer för oss. Dock är de så smakrika att vi ofta inte behöver mer än ett litet glas samtidigt som den höga sockerhalten gör att de håller otroligt länge öppnade i kylen. 

Passar alla dessertviner till alla sötsaker?

- Nej, även här bör man ta hänsyn till smakintensiteten i desserten. Har du tillexempel en mörk choklad rätt bör du välja ett mer sött och smakrikt dessertvin som exempelvis Portvin. Har du istället en fruktsallad med färsk syrlig frukt behöver du välja ett lättare dessertvin som förslagsvis en Moscato d’Asti.

Mayas 5 tips på dessertvin:

Castiôn Moscato d'Asti 2017, Italien, Piemonte, nr 7873, 115 kr.

Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2013, Ungern, Tokaj, nr 2901, 221 kr.

Castelnau de Suduiraut 2012, Frankrike, Bordeaux, Sauternes, nr 3690, 169 kr.

Blandy's Colheita Malmsey 2012, Portugal, Madeira, nr 7833, 179 kr.

Fonseca Guimaraens Vintage Port 2008, Portugal, Douro, nr 8418, 399 kr.

Fler tips från Maya hittar du här >>

Artikel senast uppdaterad april 2024.

Mumsiga desserter

POPULÄRT
Marabou chokladtacoskal