Löjromstacos med citronsmetana och picklad rödlök

NYHET
Löjromstacos med citronsmetana och picklad rödlök
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Linnea Järnrot
Linnea Järnrot

Löjromstacos med citronsmetana och picklad rödlök

16 ingredienser

Det är lyxigt, busenkelt och så förbaskat gott att du kommer att vilja äta dem själv i köket innan gästerna hinner ta av sig skorna. Perfekta till nyår, midsommar, födelsedagar, fredagar eller när du bara vill få känslan av att livet är lite mer champagne än folköl.

Ingredienser

stycken
  • 120 g löjrom
  • 1 avokado (mogen)
  • 1 tsk olivolja
  • svartpeppar

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,25 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Tacoskal

  • 6 gyozablad (eller små fyrkanter av vårrulledeg, ca 8 x 8 cm)
  • 5 dl rapsolja, till fritering

Citronsmetana

  • 2 dl smetana
  • 1 citron, finrivet skal + 1 tsk saft
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • färsk dill (eller körvel)
  • svartpeppar

Gör så här

Picklad rödlök

  1. Skiva rödlöken tunt, gärna med mandolin. Koka upp ättika, socker och
  2. vatten. Häll den heta lagen över löken och låt stå i minst 30 minuter.

Tacoskal

  1. Värm oljan till cirka 160 grader. Forma ett gyozablad till ett litet tacoskal genom att lägga det över ett runt föremål av metall, till exempel skaftet på en slev. Sänk ner hela föremålet i oljan och fritera ett blad i taget tills det är gyllene och krispigt. Låt svalna på galler.

Citronsmetana

  1. Vispa smetanan tills den är fluffig. Vänd ner rivet citronskal, citronsaft, salt och peppar. Smaka av – smetanan ska vara syrlig, rund och lite kaxig.

Montering

  1. Skala, kärna ur och skär avokadon i smala klyftor. Ringla över olivolja
  2. och dra några varv med pepparkvarnen.
  3. Lägg avokadoklyftor i botten av varje tacoskal. Klicka på citronsmetana. Toppa med löjrom, lite picklad rödlök och något grönt. Avsluta med ett extra peppardrag.