Kantarelltoast med kräftstjärtar och löjrom

NYHET
kantarelltoast med kräftstjärtar

Kantarelltoast med kräftstjärtar och löjrom

13 ingredienser

20 min

Gör en lyxig kantarelltoast med kräftstjärtar och löjrom i helgen!

Ingredienser

portioner
  • 600 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, tunt skivad
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 1-2 citronsaft
  • 4 skivor levainbröd (gärna lite tjockare, ca 1,5–2 cm)
  • 300 g kräftstjärt, avrunna och plockade
  • ca 100 g löjrom
  • färsk gräslök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Rensa kantarellerna noga från jord och barr. Dela de större i mindre bitar.
  2. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i svampen. Stek på medelvärme utan fett tills vätskan släpper och kokar bort, ca 3–5 minuter.
  3. När vätskan har kokat bort så tillsätt smör och rapsolja.
  4. Lägg i schalottenlök och vitlök och fräs försiktigt i 1–2 minuter tills löken mjuknat, utan att vitlöken bränns.
  5. Slå över grädden och låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter tills såsen tjocknar något.
  6. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och en skvätt citronsaft.
  7. Rosta levainbrödet gyllene i en stekpanna med lite rapsolja eller i ugnen. Brödet ska få en lätt frasig yta men vara mjukt inuti.
  8. Fördela den gräddiga kantarellröran jämnt över brödskivorna.
  9. Toppa med kräftstjärtarna.
  10. Lägg en klick löjrom ovanpå varje toast.
  11. Strö över finhackad gräslök och eventuellt lite extra svartpeppar.
  12. Servera genast medan brödet är varmt och svampen krämig.