Kräftbouillabasse från hav och sjö

Ernsts bästa recept till kräftskivan

Om det är någon som kan ordna en riktigt härlig och god fest är det Ernst! Här hittar du Ernsts bästa recept och tips till kräftskivan.

Hur dukar du för att skapa mysig stämning? 

- Jag är ju en riktigt sådan som vill bära in naturen så mycket som det går. Finns det rabarberblad så använder jag dem som underlag och lägger kräftor på. Rödkålsblad är också fantastiskt, det är som små skålar. De kan man lägga i en annan skål och ha kanske en röra i.

Vilka tillbehör serverar du till kräftorna?

- En favorit är en röra med crème fraiche, lime, vitlök och lite chili. Det blir nästan lite medelhav i känslan med den typen av smaksättare.  Och så en tomatbaserad variant. Jag kokar först en tomatsås med mycket honung i, sen får den svalna och så serverar jag den som en sorts tomatmarmelad.  Jag brukar också baka ett kräftbröd fyllt med ajvar. Antingen gör jag en rulle som man snurrar så att den påminner om en fläta eller så bakar jag ut brödet så att det får formen av en kräfta

Hur kan man piffa till vanliga köpekräftor?

- Jag häller av den ursprungliga lagen. Sen marinerar jag dem i en blandning av citronsaft, vitlök, chili och olja. Ställer svalt i en hink över natten. Sen steker jag dem antingen i ugnen eller på en murrikka. Och det är alltid de kräftorna som tar slut först!

En passande dessert till kräftskivan? 

- Då gör jag en melonsoppa. Mixa melonkött, ta de som har lite gult fruktkött, med lite florsocker. Servera väl kyld med röda vinbär och en klick vaniljglass.

Läs mer: Vegetariska & veganska tips till kräftskivan

Kräftor

Något matigt

Nybakade bröd

Såser och röror

I snapsglasen

Till efterrätt