Ernsts marinerade och wokade kräftor med tre olika dippsåser

Ernsts marinerade och wokade kräftor med tre olika dippsåser
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts marinerade och wokade kräftor med tre olika dippsåser

46

21 ingredienser

Underbart gott på sommaren eller till den mindre festen eller minglet.

Ingredienser

portioner10

Kräftmarinad

  • 60 kokta kräftor (utan spad)
  • 8 klyftor vitlök
  • 3 färska röda chilifrukt
  • 4 limefrukter
  • 1 dl rapsolja
  • flingsalt

Såsbas

  • 10 ägg
  • 6 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • flingsalt
  • peppar, från kvarn

Saffranssås

  • såsbas (se ovan)
  • 2 förp saffran

Vitlöks- och citronsås

  • såsbas (se ovan)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • 1 citron

Ajva- och basilikasås

  • såsbas (se ovan)
  • 1,5 msk ajvar relish
  • 1 knippe basilika

Gör så här

  1. Kräftmarinad
    Lägg kräftorna i en stor skål eller hink. Finhacka vitlöken och chilifrukterna. Skiva limen och pressa dessa över kräftorna innan skivorna läggs i. Blanda i rapsoljan och smaksätt med flingsalt. Blanda allt noga och låt kräftorna stå i marinaden över natten. Woka sedan kräftorna i en stor panna över grillen/öppen eld alternativt ungstek i 225 grader i 10-15 min.
  2. Såsbas
    Separera äggulorna från äggvitan och lägg gulorna i en bunke. Häll i rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Häll sedan i olivoljan på samma sätt. Tillsätt sedan den vita balsamivo vinägern och smaksätt med salt och peppar från kvarn. Blanda allt sammans väl. Såsbasen räcker till tre såser.
  3. Saffransås
    Blanda en tredjedel av såsbasen med två paket saffran och blanda väl. Låt sedan såsen stå i kylen innan servering.
  4. Vitlöks- och citronsås
    Finhacka vitlöken och mosa den tillsammans med flingsalt tills det blir en vitlöksmassa. Blanda vitlöksmassan med såsbasen. Smaksätt med vit balsamico vinäger och finhackat citronskal.
  5. Ajvar- och basilikasås
    Blanda såsbas med ajvar relish och smaksätt med finhackad basilika.