Somrig bärtårta med apelsin- och fläderfyllning

30 m
6 - 8
Somrig bärtårta med apelsin- och fläderfyllning
Foto: Mikael Göransson/TV4

En sommartårta lika vacker som god! Du gör tårtbotten på riven mandelmassa, en krämig fyllning med apelsin och fläder och toppar med grädde och färska bär. 

Tips! Du behöver inte förgrädda pajskalet, det går alldeles utmärkt att grädda bottnen tillsammans med fyllningen.

27 juli 2017
30 m
6 - 8

Du behöver

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 dl flädersaft
  • 1 apelsin, rivet skal

Dekoration

  • 2 dl grädde
  • Blandade bär som jordgubbar, hallon, blåbär, bigarråer och eller vinbär

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienser i en matberedare till en fast pajdeg. Klä in en springform med pajdegen ändå upp i kanterna.
  3. Fyllning
    Skira äggulan från vitan (men spara gärna vitan till exempel maräng). Blanda äggulorna med socker och vispa till en porös kräm.
  4. Riv skalet av en apelsin. Blanda ner skalet i vispningen, tillsammans med fläderblomssaft. Häll på smeten i pajformen och baka av den i 200 grader i ca 15 minuter.
  5. Dekoration
    Vispa grädden. Låt pajen svalna och klä botten med grädden. Toppa sedan tårtan med diverse bär efter tycke och smak. Garnera gärna med fläderblom för att knyta an till flädern i krämen.
Kommentera receptet
Glaskampanj

Fler goda recept