Somrig bärtårta med apelsin- och fläderfyllning

Somrig bärtårta med apelsin- och fläderfyllning
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Somrig bärtårta med apelsin- och fläderfyllning

11 ingredienser

30 m

En sommartårta lika vacker som god! Du gör tårtbotten på riven mandelmassa, en krämig fyllning med apelsin och fläder och toppar med grädde och färska bär. 

Tips! Du behöver inte förgrädda pajskalet, det går alldeles utmärkt att grädda bottnen tillsammans med fyllningen.

Ingredienser

portioner6 - 8

pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl fläderblomssaft
  • 1 apelsin, rivet skal

Dekoration

  • 2 dl grädde
  • blandade bär som jordgubbar, hallon, blåbär, bigarråer och eller vinbär

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienser i en matberedare till en fast pajdeg. Klä in en springform med pajdegen ändå upp i kanterna.

Fyllning

  1. Skira äggulan från vitan (men spara gärna vitan till exempel maräng). Blanda äggulorna med socker och vispa till en porös kräm.
  2. Riv skalet av en apelsin. Blanda ner skalet i vispningen, tillsammans med fläderblomssaft. Häll på smeten i pajformen och baka av den i 200 grader i ca 15 minuter.

Dekoration

  1. Vispa grädden. Låt pajen svalna och klä botten med grädden. Toppa sedan tårtan med diverse bär efter tycke och smak. Garnera gärna med fläderblom för att knyta an till flädern i krämen.