Ernsts optimala fläskmacka med äpple, ingefära och chili

4 rediga mackor
Ernsts optimala fläskmacka med äpple, ingefära och chili
Foto: Mikael Göransson/TV4

En riktigt redig macka på hembakad baguette, med chili- och ingefärsglazeat äppelrimmat fläsk och serverad med äppel- och ölkompott. 

6 juli 2017
4 rediga mackor

Du behöver

Äppelrimmat sidfläsk

  • 1 l färskpressad äppeljuice
  • 1 dl salt
  • 1 kg orimmad fläsksida
  • 2 msk olja, till pensling före grillning
  • 1 kvist rosmarin, till pensling

Baguetter

  • 50 g jäst
  • 11 dl vetemjöl
  • 0,5 l vatten
  • 2 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 kruka färsk timjan, hackad

Chili- och ingefärsglaze

  • 1 spansk peppar eller annan chili av önskad styrka, hackad
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl vit balsamico
  • 0,5 dl riven ingefära

Äppel- och ölkompott

  • 1 äpple, gärna svenskt med hög syra, i bitar
  • 1 msk råsocker
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl mörkt öl av typen stout eller porter
  • salt och peppar

Servering

  • krämig fet turkisk eller grekisk yoghurt
  • skånsk grovkornig senap
  • smågrönt, t ex ruccola, mangold och ärtskott

Gör så här

  1. Äppelrimmat sidfläsk
    Blanda äppeljuice och salt tills saltet har löst sig.
  2. Skär samtidigt fläsket i 1,5 cm tjocka skivor och marinera i fläsket i äppelrimlagen i 12 timmar eller upp till ett dygn.
  3. Baguetter med timjan
    Lös upp jästen med salt och honung. Blanda jäst och honung i vattnet och tillsätt mjölet. Blanda i hackad timjan. Knåda degen i ca 10-15 minuter en köksassistent för att utveckla bra glutentrådar (ca 30-40 minuter för hand). Jäs degen till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
  4. Dela degen i 4 jämna delar och vrid degen till fina baguetter och pudra rikligt med mjöl över dem. Jäs baguetterna i ytterligare 20 minuter under bakduk.
  5. Sätt ugnen på 260 grader. Baka baguetterna i ca 15 minuter till vackert gyllenbrun spräcklig yta. Låt de nybakade bröden svalna något.
  6. Chili- och ingefärsglaze
    Värm alla ingredienser på medelvärme tills glazen blir lös, ta av från värmen
  7. Äppel- och ölkompott
    Värm på medelvärme tills kompotten kokat ihop något, men äppelbitarna ska fortfarande har lite motstånd.
  8. Stekning av fläsk
    Lyft upp fläsket ur rimlagen och torka noggrant av överflödig vätska med hushållspapper. Banka ut fläsket till till tunna stora skivor ca 5 mm.
  9. Pensla ena sidan av fläsket med olja innan grillning på grill eller grillpanna. Grilla fläsket på medelvärme och pensla köttet med chiliglaze med hjälp av en rosmarinkvist när köttet börjat få lite färg. Stek köttet klart. Låt köttet få fina grillränder och en djup mörkfärgad honungskaramellisering.
  10. Servering
    Dela brödet på längden. Bred på rikligt med yoghurt och senap. Lägg sedan på fläsket och äppel- och ölkompotten. Toppa med smågrönt, servera med en god öl eller något läskande alkoholfritt alternativ.
Kommentera receptet

Fler goda recept