Enkel focaccia, Leilas recept

Enkel focaccia, Leilas recept
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Enkel focaccia, Leilas recept

27 ingredienser

1h 35 min

Focaccia - italienskt bröd med olivolja. Här är Leilas recept på focaccia med olika goda smaksättningar.

Ingredienser

portioner bröd

Grundrecept focaccia

  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Focaccia med körsbärstomater och basilika

  • 1 sats foccaia (deg, se grundrecept ovan)
  • 250 g körsbärstomater (på kvist)
  • 250 g gul körsbärstomat
  • 1 kruka färsk basilika
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Rosmarinfocaccia

  • 1 sats foccaia (deg, se grundrecept ovan)
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Oliv- och fänkålsfocaccia

  • 1 sats foccaia (deg, se grundrecept ovan)
  • 200 g svarta oliver
  • 2 msk fänkålsfrö
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Rödlöksfocaccia

  • 1 sats foccaia (deg, se grundrecept ovan)
  • 3 rödlökar
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Gör så här

Focaccia, grundrecept

  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Focaccia med körsbärstomater och basilika

  1. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.

Rosmarinfocaccia

  1. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt.

Oliv- och fänkålsfocaccia

  1. Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Rödlöksfocaccia

  1. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din focaccia!