Saftiga kardemummabullarDansukker-logo-svg

Sockerlexikon

Alla vet att socker smakar sött men visste du även att alla sockerarter har olika karaktärsdrag och egenskaper som gör till en viktig ingrediens i köket? Socker konserverar naturligt och hjälper till att skapa rätt konsistens, hållbarhet och färg till din bakning, matlagning och drycker. Dessutom framhäver det andra smaker. Här har vi spaltat upp de vanligaste sockerarterna, skillnaden på dem, tips och givetvis några söta recept.

Ny design av Dansukker - Svenskt strösocker
Dansukkers strösocker tillverkas av svenska sockerbetor som odlas på skånska åkrar, i närheten finns även sockerbruket vilket ger korta transportavstånd och därmed mindre miljöpåverkan. Strösockret är märkt med "Från Sverige"-symbolen och tillsammans med den nya blågula designen blir det lättare för konsumenten att välja svenskt socker.

Strösocker

Framställs av: Svenska sockerbetor
Karaktär: Vit, finkornig, ren och tydlig smak som lyfter och balanserar
Användning: Bakning, matlagning, bär, dryck

Farinsocker

Framställs av: Strösocker från sockerbetor som blandas med rörsockersirap
Karaktär: Mörk gyllenbrun, fuktigt, karamelliga toner och aromatisk smak
Användning: Matlagning, bakning och drycker, muffins, mjuka kakor

Tips: Förhindra att farinsockret stelnar genom att förvara det i kylskåpet. Om det redan hunnit stelna kan du lägga en skiva äpple i förpackningen, slut och låt stå ett dygn. Sockret tar åt sig av fukten och gör det mjukt igen.

Brun Farin strö

Framställs av: Strösocker från sockerbetor som blandas med rörsockersirap
Karaktär: Ljust gyllenebrunt, torrt, större korn än strösocker, mildare smak än farinsocker
Användning: Krydda i mat, bakning, såser, mariander, fisk och kött, bär, hårda kakor, panering

Tips: prova att rulla kycklingfileeérna i Brun Farin Strö innan du steker dem för extra god smak!

Syltsocker

Framställs av: Strösocker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat
Karaktär: Vit, finkornig
Användning: Med hjälp av Syltsocker gör du din egen sylt eller marmelad på några minuter. Koka upp tillsammans med färska eller frysta bär.
Se vårat recept på rabarbersylt med fläder

Gelésocker Multi

Framställs av: Sockerprodukt som innehåller vegetabilisk geleringsmedel karragenan (röda halvsalger) och fruktkärnmjöl.
Karaktär: Vit, finkornig
Användning: Används till gelerade desserter istället för gelatin, pannacotta, mousser, puddingar. Måste kokas upp.

Vit sirap

Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker
Karaktär: Transparent, segflytande vätska, söt
Användning: Vetebröd, bullar, godis, glass, pizzadeg. Främjar jäsningen och gör bullar och bröd saftigare samt håller sig färska längre.

Ljus sirap

Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker
Karaktär: Ljusbrun, segflytande vätska, smak av karamell
Användning: Godis, småkakor eller annan bakning, efterrätter, matlagning. Är en utmärkt smaksättare och smakförstärkare i olika typer av bakverk och maträtter.
Se vårat recept på toscapaj

Mörk sirap

Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker
Karaktär: Mörkbrun, segflytande vätska, mer fyllig aromatisk smak av karamell, sälta och syrlighet
Användning: Pepparkakor, chokladkola, bruna bönor, kåldolmar och andra maträtter. Gör bröden mustigare.

Brödsirap

Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker och malt
Karaktär: Mörkbrun, maltig smak som gör bröden mustiga och saftiga
Användning: Ljusa och mörka matbröd. Malten hjälper till att förstärka sirapens goda bakegenskaper och gör matbröden ännu mustigare och saftigare.

Tips: Det går att baka sockerfritt med sirap! Jästen "äter upp" sirapen under jäsningen så brödet är sockerfritt när det är färdigt.

Glykossirap

Framställs av: Blandning av olika sockerarter som utvinns ur vetestärkelse
Karaktär: Transparent, trögflytande vätska, mindre söt än vanlig sirap
Användning: Glass, godis, bakverk, kola. Hämmar kristallisering vid glasstillverkning vilket ger en krämig och mjuk konsistens. På samma sätt motverkar glykossirapen att kolan kristalliseras och blir grynig.

Ekologiskt Rörsocker

Framställs av: Ekologiskt och Fairtrade-märkt socker från sockerrör
Karaktär: Gyllene brun, finkornig, gyllengul
Användning: Används på samma sätt som strösocker fast med en karamellsmak

Rörsocker strö

Framställs av: Fairtrade-märkt socker från sockerrör
Karaktär: Gyllene brun, stora kristaller, aromatisk söt smak
Användning: Frukt, bär, matlagning, bakning, varma drycker som Irish Coffee

Ljust Muscovadorörsocker

Framställs av: Sockerrör från Mauritius
Karaktär: Gyllenbrun, fuktigt, toner av karamell och smörkola
Användning: I glass, mjuka kakor, chokladdesserter, i drycker som krydda, marinader och på fisk och rotfrukter.

Mörkt Muscovadorörsocker

Framställs av: Sockerrör från Mauritius
Karaktär: Mörkt gyllenbrun, fuktigt, smak av lakrits och en liten sälta
Användning: Såser, marinader, chutney, chokladkakor, chokladdrycker, glass

Pärlsocker

Framställs av: Sammanpressade sockerkristaller från svenska sockerbetor
Karaktär: Vit, kristaller
Användning: Dekoration till vetebröd och kakor eller i kakor för textur
Se vårat recept på kanelbullar

Florsocker

Framställs av: Strösocker som finmalts och siktats. Stärkelse av potatismjöl.
Karaktär: Vit, finmalt pulver, lättlösligt
Användning: Desserter, till glasyr, kristyr och frosting och som dekoration

Vaniljsocker

Framställs av: Mixat strösocker, naturidentisk vaniljarom och vaniljstång
Karaktär: Vit, pulver, svarta prickar av vanilj, vaniljsmak
Användning: Smaksättare i kakor och desserter

Vill du lära dig mer om socker? Ta en titt här

Bakverk och godsaker med Dansukker

Saffranskladdkaka med vispad grädde
Saffran- och pistagekola
Pavlova-julgran
Kärleksmums-muffins
POPULÄRT
Nordic Sugar Dansukker kladdkakesnittar - NY
Kanelbullar med pärlsocker
Saftiga kardemummabullar
Artikel
Kolasnittar med äppelsylt
Saftiga kardemummabullar
Toscapaj
Dansukker Rabarberpaj i glas-ny
Björnbärsglass
30 min + tid i frysen
Tigerkaka med blåbärsripple
Prinsesstårta med hallonsylt
Smulpaj med vinbär
Rabarbersylt med fläder
Rabarberlemonad
Sommarsviss
Påskägg med kokos
Spindelcookies