Kardemummakladdkaka

Kardemummakladdkaka
Foto: Dansukker

Kardemummakladdkaka

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

En härlig kladdkaka med kardemumma blir en riktigt festlig goding toppad med svartvinbärsfrosting.

Dansukker - det enda svenska strösockret.
Dansukker produkt strösocker 2kg NY 2024

Dansukker - det enda svenska strösockret.

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 150 g smör, brynt
  • 1,5 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 1,5 dl Dansukker Farinsocker
  • 1,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl

Svartvinbärsfrosting

  • 100 g mascarpone
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 dl Dansukker Florsocker
  • 2-3 msk svartvinbärssaft (från ca 1-2 dl svarta vinbär)
  • 2 tsk citronsaft, färskpressad

Dekoration

  • 300 g svarta vinbär
  • 4-5 dl Dansukker Svenskt Strösocker (eller Rörsocker Strö)
  • färsk citronmeliss
  • svarta vinbär

Svartvinbärssocker

  • 100 g svarta vinbär
  • 1,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en springform som är ca 19 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna.
  3. Bryn smöret i en kastrull och blanda ner kardemumma och sockersorterna.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vänd ner vetemjöl. Rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20-22 minuter, den ska vara kladdig i mitten.
  6. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan i kylen för att stå till sig ytterligare några timmar.

Svartvinbärsfrosting

  1. Vispa ihop alla ingredienser förutom saften från svarta vinbär och citron.
  2. Mixa svarta vinbär och pressa genom en finmaskig sil. Tillsätt svartvinbärssaften och citronen i frostingen och rör ihop.
  3. Spritsa toppar på kakan med en rund tyll.

Dekoration

  1. Dekorera kladdkakan med färska vinbär och citonmeliss. Denna kakan är dekorerad med svartvinbärssocker. Se hur du gör svartvinbärssocker här nere.

Svartvinbärssocker

  1. Sätt ugnen på 50-75 grader.
  2. Lägg bären på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Låt stå i ugnen i minst 5 timmar eller tills bären är torkade. Stäng sedan av och låt bären stå över natten.
  4. Skär, smula eller mixa bären och blanda med socker.
TIPS!
Fler tips!
Dansukker Jordgubbstårta med mjuk maräng NY

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer