Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
bitar
smör (till formen)
ströbröd (eller kokosflingor till formen)
100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 dl blåbärssaft (ca 75 g blåbär)
1 msk citronsaft, färskpressad
1 msk vetemjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Smöra och bröa en form som rymmer ca 2 liter.
Smält smör och tillsätt mjölk. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och tillsätt sedan smörblandningen.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke och vänd ner i äggsmeten. Rör smeten slät. Häll en tredjedel av smeten i en ny skål.
Mixa blåbär och citronsaft och tillsätt i skålen med minst smet. Sila ner 1 msk vetemjöl och rör smeten jämn.
Häll hälften av sockerkakssmeten i formen och häll sedan över hälften av blåbärssmeten. Upprepa och avsluta med att dra gaffeln genom hela smeten för att få ett marmorerat utseende.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter.