Mandelkaka med lemon curd

Mandelkaka med lemon curd Dansukker
Foto: Köket.se

Mandelkaka med lemon curd

13 ingredienser

1 h

En enkel, försvinnande god och saftig kaka som du lätt gör lite festligare med hemmagjord lemon curd. Kakan är perfekt att bjuda på till fikat eller till kalaset året om. Kakan är dessutom naturligt glutenfri!

Testa Dansukker Syltsocker!
Dansukker produkt syltsocker NY 2024

Testa Dansukker Syltsocker!

Med hjälp av Syltsocker gör du din egen sylt eller marmelad på några minuter.

Läs mer

Ingredienser

Lemon curd

  • 2 dl Dansukker Syltsocker
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 3 citroner, ekologiska (1 dl av saften)
  • 100 g smör, rumsvarmt

Mandelkaka

  • 200 g smör
  • 125 g Dansukker Svenskt Strösocker
  • 75 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 4 ägg
  • 400 g mandelmjöl
  • mandelspån
  • penséer, valfritt

Gör så här

Lemon curd

  1. Vispa samman syltsocker, ägg, äggulor och majsstärkelse i en kastrull.
  2. Tillsätt zest från de tre citronerna samt 1 dl citronsaft.
  3. Ställ kastrullen på plattan och värm upp på medelvärme under omrörning i ca 3 minuter. Ta av från plattan och tillsätt smöret i omgångar och rör runt tills det smält.
  4. Sila av curden och häll upp i en väl rengjord burk. Ställ in i kylen när din lemon curd har svalnat.

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en 24 cm stor springform med bakplåtspapper.
  3. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Vänd ner mandelmjölet och blanda samman.
  5. Bred ut smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
  6. Låt kakan svalna helt.
  7. Dekorera kakan med lemon curd och eventuellt lite vackra ätbara blommor.
TIPS!
Fler tips!
Baskisk cheesecake med blåbärskompott Dansukker

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer