Pumparutor med toscatäcke och marängspöken

Pumparutor med toscatäcke och marängspöken

21 ingredienser

1 h

Baka i långpanna till höstfika eller halloween. Pumparutor med kryddning av kanel, kardemumma och ingefära toppade med ett toscatäcke och maränger som är lagom läskiga och lagom söta.

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker frilagd bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner bitar

Pumparutor

  • 5 dl butternutpumpa (ca 1/3 pumpa)
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 4 ägg
  • 3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 1 dl rapsolja
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära

Toscatäcke

  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 4 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
  • 100 g mandelspån

Marängspöken

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 0,5 krm salt
  • svart strössel (spökets ögon)

Gör så här

Pumparutor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och riv pumpan.
  3. Smörj och bröa en långpanna med måtten 25 x 30 centimeter.
  4. Vispa ägg och socker i en stor bunke tills det blir ljust och luftigt. Rör ner pumpan och oljan.
  5. I en annan bunke blandar du vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, kanel, kardemumma och ingefära.
  6. Häll över den torra mixen i ägg- och sockerblandningen och rör samman. Rör till en jämn smet och hall sedan över i långpannan.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Förbered under tiden toscatäcket.

Toscatäcke

  1. Koka samman smör, vispgrädde, strösocker och sirap på medelvärme i en kastrull under konstant omrörning. Den ska få en lätt gyllenbrun färg men var försiktig så att det inte bränner i botten.
  2. Ta från värmen och rör ner mandelspånen.
  3. Fördela toscasmeten ovanpå kakan och grädda mitt i ugnen i ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Gör under tiden dina marängspöken.

Marängspöken

  1. Separera äggula och äggvita.
  2. Häll äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål och sätt den över ett vattenbad. Vispa lite lätt tills att alla sockerkristaller har lösts upp.
  3. Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen tjocknat och svalnat. När skålen går att vända upp och ner är marängen tjock nog.
  4. För över marängsmeten i en spritspåse och klipp i hörnet. Spritsa ut maränger ovanpå kakan och sätt dit strössel som spökets ögon.
TIPS!
Fler tips!
Dansukker Blåbärsmuffins med mörk choklad och smultäcke

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer