Pavlovatoppar med blåbärsmousse

Pavlovatoppar med blåbärsmousse
Foto: Caroline Tengen

Pavlovatoppar med blåbärsmousse

7 ingredienser

2 h

Minipavlovas med blåbärsmousse som du både kan göra veganska eller på traditionellt vis. En ljuvlig dessert att servera till påskdessert eller sommarfest.
Smaksätta socker - så gör du >>

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Vegansk pavlova

  • 1,5 dl kikärtsspad
  • 2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 3 msk majsstärkelse

Blåbärsmousse

  • 200 g blåbär
  • 1,5 dl Dansukker Gelésocker Multi
  • 3 dl växtbaserad grädde

Smaksatt socker

  • blåbärssocker (eller limesocker)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Sila bort kikärtorna så att endast spad återstår. Vispa upp spadet lätt och tillsätt sedan socker lite i taget, under fortsatt vispning. Höj hastigheten efter ett tag.
  3. Vispa till en fast maräng och vänd ner vaniljsocker och majsstärkelse. Häll smeten i en spritspåse, spritsa ut 8 maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar.
  5. Gör under tiden blåbärsmoussen. Koka upp blåbär och gelésocker i ca 1 minut. Ställ blandningen i kylskåpet 1–2 timmar, den ska vara helt kall.
  6. Vispa grädden och vänd ner den kalla blåbärsgelén lite i taget, rör moussen jämn. Förvara i kylen, vispa upp innan användning för tjockare konsistens.
  7. Gör ett litet hål i mitten av pavlovan. Spritsa eller skeda upp moussen i mitten av varje pavlova. Strö över lite smaksatt socker.
  8. Tips! Vill du inte ha en vegansk dessert, använd 4 äggvitor, 3 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk majsstärkelse till pavlovan och vispgrädde i blåbärsmoussen.
TIPS!
Fler tips!
Kolasnittar med äppelsylt

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer