Pavlovatoppar med blåbärsmousse

Pavlovatoppar med blåbärsmousse
Foto: Caroline Tengen

Pavlovatoppar med blåbärsmousse

7 ingredienser

2 h

Minipavlovas med blåbärsmousse som du både kan göra veganska eller på traditionellt vis. En ljuvlig dessert att servera till påskdessert eller sommarfest.
Smaksätta socker - så gör du >>

läs mer
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Vegansk pavlova

  • 1,5 dl kikärtsspad
  • 2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 3 msk majsstärkelse

Blåbärsmousse

  • 200 g blåbär
  • 1,5 dl Dansukker Gelésocker Multi
  • 3 dl växtbaserad grädde

Smaksatt socker

  • blåbärssocker (eller limesocker)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Sila bort kikärtorna så att endast spad återstår. Vispa upp spadet lätt och tillsätt sedan socker lite i taget, under fortsatt vispning. Höj hastigheten efter ett tag.
  3. Vispa till en fast maräng och vänd ner vaniljsocker och majsstärkelse. Häll smeten i en spritspåse, spritsa ut 8 maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar.
  5. Gör under tiden blåbärsmoussen. Koka upp blåbär och gelésocker i ca 1 minut. Ställ blandningen i kylskåpet 1–2 timmar, den ska vara helt kall.
  6. Vispa grädden och vänd ner den kalla blåbärsgelén lite i taget, rör moussen jämn. Förvara i kylen, vispa upp innan användning för tjockare konsistens.
  7. Gör ett litet hål i mitten av pavlovan. Spritsa eller skeda upp moussen i mitten av varje pavlova. Strö över lite smaksatt socker.
  8. Tips! Vill du inte ha en vegansk dessert, använd 4 äggvitor, 3 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk majsstärkelse till pavlovan och vispgrädde i blåbärsmoussen.
TIPS!
läs mer
Kolasnittar med äppelsylt

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer