Knäckig och seg toscapaj

Foto: Dansukker
Knäckig och seg toscapaj
13 ingredienser
40 min
Äppelpaj med ett härligt krispigt och segt toscatäcke kan bara bli en riktigt lyckad kombo! Testa att variera pajen med äpple, päron eller plommon.
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör (eller margarin)
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
- 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
Fyllning
- 500 g blandad frukt (t.ex. äpplen, päron eller plommon)
- 0,5 dl Dansukker Ljus Sirap
- 0,5 dl vatten
- 2 msk potatismjöl
Toscasmet
- 100 g smör (eller margarin)
- 100 g sötmandel, skalad och flisad
- 1 dl Dansukker Ljus Sirap
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
Gör så här
Pajdeg
- Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform som är 25 cm i diameter. Ställ i kylskåp i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i 10 minuter.
Fyllning
- Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg bitrana i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.
Toscasmet
- Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat. Bred smeten över frukten.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun.
- Servera pajen ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.
TIPS!