Fryst pannacotta med browniegömma och kolasås

Fryst pannacotta med browniegömma och kolasås
Foto: Caroline Tengen

Fryst pannacotta med browniegömma och kolasås

25 ingredienser

1 h + tid i frys

Den perfekta desserten. Enkel att förbereda, festlig att se på, överraskande smakfyrverkeri i mitten. Perfekt som nyårsdessert!

Testa Dansukker Ljust Muscovadorörsocker!
Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Testa Dansukker Ljust Muscovadorörsocker!

Förhöjer smaken på mjuka kakor, småkakor, desserter, julgodis, och varma drycker.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Kolasås

  • 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1,5 msk Dansukker Ljus Sirap
  • 15 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Brownie

  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
  • 0,67 dl kakao
  • 0,25 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl

Kolapannacotta

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
  • 4 msk kolasås
  • salt [1 nypa]

Hallonpannacotta

  • 100 g hallon, saften
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,75 dl Dansukker Gelésocker Multi

Karamelliserade popcorn

  • 1 dl popcorn
  • rapsolja
  • 1 msk smör
  • 2 msk Dansukker Strösocker
  • salt [1 nypa]

Servering

  • hallon
  • kolasås

Gör så här

Kolasås

  1. Blanda socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka i ca 2 minuter tills det börjar karamelliseras eller tjockna lite.
  2. Häll försiktigt i lite grädde i taget så att det inte skvätter.
  3. Koka i ytterligare ca 4 minuter.
  4. Häll upp i en varm, väl rengjord glasburk och låt stelna i kylen.

Brownie

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smör och tillsätt hackad choklad, rör till en jämn smet.
  3. Blanda ner socker, kakao och salt.
  4. Vispa i ett ägg i taget och vänd ner vetemjöl sist. Rör till en jämn smet.
  5. Smörj en bakform, 10x15 cm, täck med ett bakplåtspapper och häll ner smeten.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ställ i kylen för att svalna.
  7. Skär sedan brownien i ca 3x3 cm stora bitar.

Kolapannacotta

  1. Koka upp grädde, gelésocker, kolasås och salt i en kastrull i 30 sekunder.
  2. Häll upp pannacottan i 6 silikonformar, men inte hela vägen upp.
  3. Ställ formarna i frysen i 10 minuter. Ta ut och tryck ner en browniebit i varje form. Ställ tillbaka i frysen i ca 4 timmar.

Hallonpannacotta

  1. Tina hallon och pressa dem genom en finmaskig sil.
  2. Häll hallonsaft, grädde och gelésocker i en kastrull. Koka i 30 sekunder och häll sedan pannacottan i vågiga silikonformar. Ställ i frysen ca 3 timmar.

Karamelliserade popcorn

  1. Poppa popcornen i en kastrull med rapsolja.
  2. Smält smör och socker gyllenbrunt i en kastrull. Värmen ska inte vara för hög, då bränns det snabbt. Rör inte om.
  3. Häll sockerblandningen över popcornen och rör om. Häll ut på ett bakplåtspapper och stör över salt. Låt svalna lite och separera sedan popcornen.

Servering

  1. Ta ut kolapannacottan och hallonpannacottan ur frysen och ta ur dem ur formarna.
  2. Placera en kolapannacotta i mitten av varje tallrik och lägg sedan hallonpannacottan på toppen. Låt stå i kylen ca 20 minuter för att tina lite.
  3. Garnera med kolasås, popcorn och hallon precis innan servering.
TIPS!
Fler tips!
Dansukker Pannacotta med vit choklad, hallon och italiensk maräng

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer