Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
Salt karamell
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 msk vatten
1,25 dl vispgrädde
0,5 tsk flingsalt
100 g smör, delad i kuber
Kladdkaka
150 g smör, delad i kuber
250 g mörk choklad, hackad
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
6 ägg, separerade
Servering
200 g hallon, tinade eller färska
Dansukker Florsocker
vispgrädde
Gör så här
Salt karamell
Blanda rörsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm på försiktigt och rör så lite som möjligt tills sockret lösts upp. Öka värmen och låt karamellen koka, vispa under tiden. Låt koka i ca 7–10 minuter tills karamellen blivit gyllenbrun.
Ta kastrullen från värmen och rör ner grädde och flingsalt. Rör ner smöret och rör ihop till en smidig karamell. Ställ åt sidan och låt svalna helt, under några timmar.
Kladdkaka
Sätt ugnen på 190 grader och smörj en springform till kladdkakan, 23 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör smeten jämn.
Tillsätt rörsocker, strösocker och vaniljsocker och blanda väl. Rör ner mandelmjölet.
Tillsätt en äggula i taget och rör om.
Vispa äggvitorna styva i en separat skål. Vänd sedan ner i chokladsmeten lite i taget.
Häll två tredjedelar av chokladsmeten i formen och häll salt karamellfyllningen i mitten av smeten, bred ut den lite över chokladsmeten. Tillsätt resten av chokladsmeten och bred ut den jämnt över formen. Grädda i ca 40 minuter, kakan ska vara ganska fast men lite kladdig i mitten. Låt svalna helt. Kakan kommer att sjunka ner lite i mitten.
Servering
Lägg kakan på ett fat och toppa med hallonen. Pudra med florsocker.