Sommarsviss med hallonkolasås

Sommarsviss
Foto: Dansukker

Sommarsviss med hallonkolasås

18 ingredienser

2 h

Den här desserten bestående av hemgjord gelato, hallonmaränger, hallonkolasås, grädde och bär slår det mesta en varm sommardag. En riktig favorit för både stora och små!

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Gelato

  • 2 äggulor
  • 0,75 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl Dansukker Glykossirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g jordgubbar
  • 1 tsk Dansukker Strösocker

Hallonmaränger

  • 75 g hallonsaft [ca 0,75 dl]
  • 1,67 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 4 äggvitor [100 g]
  • 1,67 dl Dansukker Florsocker

Hallonkolasås

  • 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 75 g hallon

Tillbehör

  • vispgrädde
  • färska bär

Gör så här

Gelato

  1. Vispa äggula, socker och vaniljsocker poröst.
  2. Koka upp mjölk och glykossirap i en kastrull. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggsmeten och rör om. Häll ner resten och rör samman allt.
  3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda 6–8 minuter eller till 85 grader, smeten får inte koka. Rör om under tiden.
  4. Fyll diskhon med isvatten. Sila glassmeten och häll över i en ren skål och ställ ner den i isvattnet för att svalna av snabbt. Ställ sedan skålen i kylen 1 timme för att stå till sig.
  5. Vispa grädde toppig och blanda ner i glassmeten. Mixa jordgubbar och strösocker till en puré och vänd ner.
  6. Häll smeten i glassmaskinen och kör tills smeten är tjockflytande och krämig. Ställ i frysen.
  7. Har du ingen glassmaskin så häll smeten i en behållare och ställ i frysen. Ta ut glassen efter 40 minuter och vispa upp med en elvisp. Upprepa 2–3 gånger. Låt frysa ytterligare 4–5 timmar.

Hallonmaränger

  1. Sätt ugnen på 100 grader, över- och undervärme.
  2. Mixa hallon och sila genom en finmaskig sil. Mät upp hallonsaften till 75 g och koka tillsammans med 0,5 dl strösocker i en kastrull i cirka 3 minuter. Ställ hallonpurén i kylen för att kallna.
  3. Vispa äggvita till ett skum och tillsätt resten av strösockret. Vispa till en fast maräng. Vänd ner florsocker. Ringla i hallonpurén och använd en slickepott för att marmorera.
  4. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka.

Hallonkolasås

  1. Blanda muscovadosocker och sirap i en kastrull. Låt koka cirka 2 minuter, tills den börjar tjockna lite.
  2. Häll i grädden lite i taget och koka ytterligare cirka 4 minuter. Tillsätt hallon och mixa. Häll kolasåsen på en varm väl rengjord glasburk och ställ i kylen.

Tillbehör och servering

  1. Vispa grädde och ta fram ett stort djupt fat. Skopa upp gelato på fatet och klicka över grädde, kolasås, bär och maränger.
TIPS!
Fler tips!
Rabarberlemonad

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer