Kolasnittar med äppelsylt

Foto: Caroline Tengen
Kolasnittar med äppelsylt
11 ingredienser
1 h
Kolasnittar är riktigt favoritkaka, fyll dem med hemgjord äppelsylt och de kommer bli ännu mer poppis. Det kommer bli svårt att bara ta en!
Ingredienser
Äppelsylt
- 3 äpplen [ca 300 g]
- 4 msk citronsaft
- 0,5 citron, skalet (gärna obesprutad)
- 1 dl Dansukker Syltsocker
Kolasnittar
- 200 g smör, rumstempererat
- 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
- 2 msk Dansukker EKO Ljus Sirap
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Garnering
- sötmandel, hackade
- 2 tsk malen kardemumma
Gör så här
Äppelsylt
- Koka sylten några timar eller en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.
Kolasnittar
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
- Vispa ihop smör, rörsocker och sirap. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och tillsätt i smeten. Arbeta ihop smeten till en deg.
- Rulla degen till 4 längder, fördela längderna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite och gör en grop längs med mitten. Fyll gropen med äppelsylt.
- Nyp ihop längderna så att sylten är inbakade i degen och platta sedan till längderna lite och platta sist med en gaffel.
Garnering
- Strö på hackade mandlar och kardemumma.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 10–11 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär de till snittar. Kakorna är godast samma dag eller någon dag efter. Sylten gör de väldigt goda men snabbt mjuka.
TIPS!