Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
kakor
Äppelsylt
3 äpplen [ca 300 g]
4 msk citronsaft
0,5 citron, skalet (gärna obesprutad)
1 dl Dansukker Syltsocker
Kolasnittar
200 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
2 msk Dansukker EKO Ljus Sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
sötmandel, hackade
2 tsk malen kardemumma
Gör så här
Äppelsylt
Koka sylten några timar eller en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.
Kolasnittar
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa ihop smör, rörsocker och sirap. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och tillsätt i smeten. Arbeta ihop smeten till en deg.
Rulla degen till 4 längder, fördela längderna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite och gör en grop längs med mitten. Fyll gropen med äppelsylt.
Nyp ihop längderna så att sylten är inbakade i degen och platta sedan till längderna lite och platta sist med en gaffel.
Garnering
Strö på hackade mandlar och kardemumma.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10–11 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär de till snittar. Kakorna är godast samma dag eller någon dag efter. Sylten gör de väldigt goda men snabbt mjuka.