Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
34 - 40 bullar
Vetedeg
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk, rumstempererad
200 g smör, rumstempererat
1,5 dl Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemummakapsel, stött
13-15 dl vetemjöl [ca 800 g]
0,5 tsk salt
Fyllning
200 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk kardemummakärnor, stött
Pensling
1 ägg, uppvispat (+ lite salt och lite vatten)
Garnering
smör, smält
Dansukker Strösocker
kardemummakärnor, stött
Gör så här
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig.
Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.
Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla samman och skär i bitar. Lägg bullarna i bullformar, glest på en plåt. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
Blanda strösocker och kardemumma i en skål, måtta efter egen smak. Pensla de avsvalnade bullarna med smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.
Tips! Frys in bullarna utan garneringen. Ta ut ur frysen när de ska ätas och pensla på smält smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.