Klassisk semla och en sockrad kardemummabulle, den perfekta kombinationen som har allt! Skär av ett lock från kardemummabullen, fyll med mandelmassa och grädde.
Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
35 - 40 stycken
Vetedeg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererad
200 g smör, rumstempererat
1,5 dl Dansukker Vit Sirap
3 tsk malen kardemumma, stött
13-15 dl vetemjöl [ca 800 g]
0,5 tsk salt
Fyllning
200 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk malen kardemumma, stött
Pensling
1 ägg, uppvispat
salt
vatten
Garnering
Dansukker Strösocker
malen kardemumma, stött
smör, smält
Fyllning till semla
mandelmassa
sötmandel, hackad
vispgrädde
Gör så här
Vetedeg
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig.
Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
Låt jäsa under plast i ca 30 minuter.
Fyllning
Vispa ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.
Utbakning
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla samman och skär i bitar.
Lägg bullarna i bullformar, glest på en plåt. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensling
Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg blandat med salt och vatten.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
Garnering
Blanda strösocker och kardemumma i en skål, måtta efter egen smak. Pensla de avsvalnade bullarna med smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.
Fyllning till semla
Blanda mandelmassa med hackade mandlar.
Skär av ett lock från kardemummabullen och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa över vispad grädde och lägg på locket.