Bästa vinet till grillad fisk

Bästa vinet till grillad fisk och skaldjur

Vilket vin passar skaldjur, lax och smakrika fiskrätter? Här förklarar sommelier Maya Samuelsson skillnaden och vilka vita viner som passar till vilken fisk.

Gott vin til grillad fisk vitt och rött Lättare fiskrätter och skaldjur

Fiskkött är proteinrikt men upplevs ändå lättare än de flesta kötträtter och därför är oftast ett torrt vitt vin det bästa alternativet. 

Men om vi väljer att dricka rött vin bör vi välja ett lätt fruktigt vin utan strävhet som exempelvis den Nya Zeeländska Pinot Noir. Serverar vi fiskrätter med en syrlig vitvinssås bör vinet också ha en markerad syra. Även vinets syrlighet kan du läsa av på Systembolagets cirkeldiagram på vinhyllorna.

Mayas tips på torrt vitt vin med hög syra:

Fournier Pouilly-Fumé, Les Deux Cailloux, 2021, Nr 2227, 199 kr

Mayas tips på Pinot noir:

Dog Point Pinot Noir, nr 93163, 379 kr.

Gott vin till grillad fisk - tungt vitt Smakrikare fiskrätter

Smakrikedom i en maträtt ska matchas med smakrikedom hos vinet. Om fiskrätten är en grillad gös som vi fyllt med citronskivor, tomat och fänkål och som vi serverar med en hollandaisesås kan ett enkelt torrt vitt vin nästan försvinna. Här behövs ett vin med en högre intensitet. 

Detta åstadkommer vinmakaren delvis redan på fältet genom att tidigt ta bort en del klasar från rankorna. De som blir kvar blir då mer koncentrerade. 

Efter skörd och jäsning kan man dessutom välja att låta vinet ligga en period på ekfat för att tillföra ytterligare aromer till vinet. Bägge metoderna medför att vinet blir dyrare och sällan kostar mindre än 100-150 kronor.

Mayas tips på ett vitt kraftigt fatlagrat vin:

Diora, La Splendeur du Soleil Chardonnay, 2020. Nr: 2640, 179 kr.

Lax och rosa fiskar

bästa vinet till grillad fisk - rose

Här har vi lite fetare fiskar som lämpar sig väl att grilla. Det feta fiskköttet är härligt att möta upp och matcha med ett vin med tydlig syra. 

Mer fett bidrar också till mer smak och då kan det vara dags att plocka fram rosévinet, som enkelt sett är en variant mellan vitt och rött vin. Jag brinner för de mer smakrika, mörka och kraftiga rosévinerna som ger oss någon extra i kombination med mat. Då är vindistriktet Tavel i Frankrike ett säkert kort att vända sig till.

Mayas tips på rosevin:

Guigal Tavel Rosé, E Guigal, 2022. Nr: 92508, 175 kr.

Läs också:

Bästa vinerna till grillat kött >>

Bästa vinerna till grillade grönsaker >>

Grilla fisk och skaldjur

ENKELT
Grillad lax med krämig potatissallad
ENKELT
Abba fisk i folie
Smarrig laxburgare
Charlotta Malhotra

Smarrig laxburgare

Charlotta Malhotra, Jessica Staël von Holstein
30 min

Grilla kyckling

Felix Grillspett med kyckling i het ketchupmarinad
Lönneberga Grillad citronkyckling med sparris
Pizza med BBQ-kyckling
Lönneberga Korean BBQ-bowl med sesammajo