Bästa vinet till grillad fisk

Bästa vinet till grillad fisk och skaldjur

Vilket vin passar skaldjur, lax och smakrika fiskrätter? Här förklarar sommelier Maya Samuelsson skillnaden och vilka vita viner som passar till vilken fisk.

Lättare fiskrätter och skaldjur

Fiskkött är proteinrikt men upplevs ändå lättare än de flesta kötträtter och därför är oftast ett torrt vitt vin det bästa alternativet. 

Men om vi väljer att dricka rött vin bör vi välja ett lätt fruktigt vin utan strävhet som exempelvis den Nya Zeeländska Pinot Noir. Serverar vi fiskrätter med en syrlig vitvinssås bör vinet också ha en markerad syra. Även vinets syrlighet kan du läsa av på Systembolagets cirkeldiagram på vinhyllorna.

Mayas tips på torrt vitt vin med hög syra:

Menetou-Salon Les Thureaux 2018, Frankrike, Loiredalen, Menetou-Salon, Nr 5334, 139kr

Smakrikare fiskrätter

Smakrikedom i en maträtt ska matchas med smakrikedom hos vinet. Om fiskrätten är en grillad gös som vi fyllt med citronskivor, tomat och fänkål och som vi serverar med en hollandaisesås kan ett enkelt torrt vitt vin nästan försvinna. Här behövs ett vin med en högre intensitet. 

Detta åstadkommer vinmakaren delvis redan på fältet genom att tidigt ta bort en del klasar från rankorna. De som blir kvar blir då mer koncentrerade. 

Efter skörd och jäsning kan man dessutom välja att låta vinet ligga en period på ekfat för att tillföra ytterligare aromer till vinet. Bägge metoderna medför att vinet blir dyrare och sällan kostar mindre än 100 kronor.

Mayas tips på ett vitt kraftigt fatlagrat vin:

Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay 2019, Sydafrika, Franschhoek, Nr 2489, 159 kr

Lax och rosa fiskar

Här har vi lite fetare fiskar som lämpar sig väl att grilla. Det feta fiskköttet är härligt att möta upp och matcha med ett vin med tydlig syra. 

Mer fett bidrar också till mer smak och då kan det vara dags att plocka fram rosévinet, som enkelt sett är en variant mellan vitt och rött vin. I Sancerre, som vi egentligen känner till som ett vitvinsdistrikt, hittar vi några av mina favoritviner.

Mayas tips på rosevin:

Sancerre Rosé 2020, Frankrike, Sancerre, Nr 4668, 149:-

Läs också:

Bästa vinerna till grillat kött >>

Bästa vinerna till grillade grönsaker >>

Grilla fisk och skaldjur

ENKELT
Grillad lax med krämig potatissallad
ENKELT
Abba fisk i folie

Grilla kyckling

Briska Grillade kycklingspett med melonsallad och citronsås
45 min + tid i kyl