Grillade rödräkor med chili och vitlök

1 röst
30 min
4

"Underbara smaker som gör att man när du stänger ögonen direkt förflyttar dig i känslorna till ett annat land, stråhatt på huvudet, med sol i ansiktet, fötterna nerborrade i sanden och ett glas iskallt krispigt vitt vin i handen."

Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 15 frysta räkor (rödräkor, råa)
  • 1 citron
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 spansk peppar
  • 1 kruka färsk koriander (eller persilja)
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl rapsolja (ekologisk)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk sambal oelek

Gör så här

  1. Tänd upp grillen så att du får en riktigt het grill.
  2. Hacka chili, vitlök, halva krukan koriander och riv lite citronzest i en bunke. Häll i olja, salt och peppar och rör runt. Lägg i räkorna i marinaden och låt dra en stund.
  3. Dela citronen i hälften och lägg med köttsidan ner på grillgallret. Grilla citronen några minuter, lägg den sen åt sidan så den inte bränns.
  4. Blanda ihop majonnäs, sambal olek och den pressa i den ena citronhalvan.
  5. Lägg räkorna direkt på gallret över glöden. Var beredd på att det kommer börja brinna nu, då det är olja på räkorna, vänd ofta, så brukar det snabbt lugna ner sig med lågorna. Grilla ca 1,5 minuter på varje sida. Dom ska få lite bränd yta, det påverkar inte smaken, men ser vackert ut.
  6. Lägg upp på ett vackert fat eller skärbräda, droppa över den kvarvarande marinaden, pressa över den andra av de grillade citronhalvorna, dekorera med koriander, eller persilja om koriander är en smak man inte klarar av.
  7. Servera med majonnäsen.
12 maj 2020