• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Bästa vinet till grillade grönsaker

Vad väljer man till grillade grönsaker? Det är en solig dag och du är ledig. Det vore gott med en fräsch sallad och, varför inte, ett glas vin till.
Låter nice, eller hur? Men det är inte säkert att kombinationen fräsch sallad och vin blir så lyckad. Maya Samuelsson berättar varför och tillsammans med Petter Alexis och Alf Tumble ger de sina bästa vintips!

Hos en del färska grönsaker, till exempel rosésallad och tomater, hittar vi bitterämnen som gör att vinet smakar som ett te som dragit i 20 minuter. 

I vinländer, som till exempel Frankrike, är det därför vanligt att salladen kommer fram som sista rätt, när vinet är uppdrucket. Men om vi grillar grönsaker, som zucchini, tomater och rotfrukter, försvinner bitterheten och ibland framträder en liten ”sötma” vilket gör grönsakerna utmärkta att kombinera med vin. 

Om måltiden består av enbart grillade grönsaker är oftast ett torrt vitt aromatiskt fruktigt vin ett bra alternativ. 

Maya Samuelssons tips på två fruktiga vita viner:

Alvarinho Contacto 2018
Portugal, Vinho Verde
120:-
Nr 6707

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2018
Tyskland, Rheingau
159:-
Nr 70626


Alf och Petters tre favoriter till grillade grönsaker:

Birgit Braunstein Pinot Vom Berg
Österrike, Burgenland
199kr
Nr: 77517

Marin Bianco
Italien, Piemonte
145 kr
Nr: 2287

Girolamo Russo A Rina Etna Rosso
Italien, Sicilien
285 kr
Nr: 95428

Se Alfs och Petters klipp på Youtube när de grillar grönsaker och provsmakar vinerna >>