Vad väljer man till grillade grönsaker?
Det är en solig dag och du är ledig. Det vore gott med en fräsch sallad och, varför inte, ett glas vin till. Låter nice, eller hur? Men det är inte säkert att kombinationen fräsch sallad och vin blir så lyckad. Maya Samuelsson berättar varför!
Hos en del färska grönsaker, till exempel rosésallad och tomater, hittar vi bitterämnen som gör att vinet smakar som ett te som dragit i 20 minuter.
I vinländer, som till exempel Frankrike, är det därför vanligt att salladen kommer fram som sista rätt, när vinet är uppdrucket. Men om vi grillar grönsaker, som zucchini, tomater och rotfrukter, försvinner bitterheten och ibland framträder en liten ”sötma” vilket gör grönsakerna utmärkta att kombinera med vin.
Om måltiden består av enbart grillade grönsaker är oftast ett torrt vitt aromatiskt fruktigt vin ett bra alternativ.
Vad ska man välja för vin till grillat kött - och varför? Kraftigt, fruktigt eller ett lätt rödvin? Sommelier Maya Samuelsson förklarar hur du ska tänka och vi delar med oss våra bästa tips!
Vilket vin passar skaldjur, lax och smakrika fiskrätter? Här förklarar sommelier Maya Samuelsson skillnaden och vilka vita viner som passar till vilken fisk.