Grillad entrecôte med örtsmör och potatissallad

Bästa vinet till grillat kött!

Vad ska man välja för vin till grillat kött - och varför? Kraftigt, fruktigt eller ett lätt rödvin? Sommelier Maya Samuelsson ger oss sina bästa tips!

Rött kött

Rött kött är proteinrikt och det är en fördel vi ska dra nytta av. Det ger oss en möjlighet att välja ett smakrikt, fylligt vin med en viss eller uttalad strävhet. Strävhet är ett ord i vinspråket som vi använder när vi ska beskriva den uttorkande känsla vi får i munnen av vissa rödviner. Det är tanninerna* i vinet som ger oss den känslan.

Ett vin med hög strävhet är inget man ska öppna om man bara vill ha lite rödvin och snacka. Det kräver sin maträtt med mycket protein som kommer att reagera med tanninerna och minska upplevelsen av strävhet.

Mayas tips till rött kött - ett kraftigt rött vin:

Montirius Vacqueyras Garrigues 2020, Frankrike, Rhonedalen, Vacqueyras, nr 93391, 227 kr.

Kryddstarka tillbehör

Passar det kraftiga rödvinet som dracks igår till den grillade entrecôten även till dagens meny - fast nu med en kryddstark sås?

Vad händer nu med smakerna? Nu smakar det kraftiga röda vinet beskt och väldigt strävt. Ja, så blir det ofta när vi kombinerar ett vin med mycket tanniner med en kryddig och kanske till och med het maträtt. Hettan ökar upplevelsen av strävhet och beska. Här gäller det att välja ett smakrikt vin med lägre strävhet och en uttalad fruktighet istället. Utnyttja smakcirklarna som finns för varje vin på Systembolagets hyllor - där kan du se strävheten och välja vin därefter. 

Mayas tips till kryddstarka tillbehör - ett fruktigt rött vin:

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2018, USA, Kalifornien, nr 26001, 145 kr.

Kyckling

Kycklingkött innehåller faktiskt mer protein än nötkött, så visst borde vi kunna dricka ett kraftigt strävt rödvin till en grillad kycklingklubba?

Jo, det låter ju så, men tyvärr blir kombinationen inte så lyckad. Varför? Jo, för att vara säkra på att undvika eventuella campulobacter, som kan förekomma i kycklingkött, är vi noga när vi grillar så att allt kött blir ordentligt genomstekt. Därmed förstör vi (denaturerar, som vid äggkokning) de värmekänsliga proteinerna i köttet och deras effekt att dämpa strävheten i vinet försvinner. 

Här bör vi i stället välja ett rött lättare vin för att möta det lite mildare kycklingköttet och inte låta vinet ta över rätten. Eller varför inte välja ett smakrikt rosévin?

Tips till grillad kyckling - ett lätt rött vin:

Rua Pinot Noir 2021, Nya Zeeland, Central Otago, nr 6265, 179 kr.

Vad är tanniner? Ett vanligare ord för dessa ämnen är garvsyror och de finns i vindruvors skal. Tugga på skalet nästa gång du får tag i en vindruva så kommer du att förstå vad strävhet innebär. När vi gör rött vin får skalen vara med under jäsningen och då kommer färgen och tanninerna lakas ut från skalet.

Läs också:

Bästa vinerna till grillade grönsaker >>

Bästa vinerna till grillad fisk & skaldjur >>

Redaktionens 13 röda favoritviner >>

Grilla kyckling

Briska Grillade kycklingspett med melonsallad och citronsås
45 min + tid i kyl
Lönneberga Grillad citronkyckling med sparris
Lönneberga BBQ-tacos i tortillabröd
Lönneberga Korean BBQ-bowl med sesammajo

Grilla fläskfilé