Rökta räkor med aioli

Rökta räkor med aioli
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Rökta räkor med aioli

49

12 ingredienser

Ojoj, rökta räkor är bara så gott. Här serverade med hemmagjord saffransaioli.

Vad gör jag med äggvitorna som blir över? Här är ett par tips

Pers mandeltårta med rabarber

Pavlovatårta med lemon curd

Mousserande fläderblomssorbet

Ingredienser

  • 1 Abu-rök (eller annat fabrikat, följ respektive instruktion för rökning)
  • alspån
  • 800 g färska räkor
  • havssalt
  • citron och dill till garnering

Saffransaioli

  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 limefrukt
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl neutral olja
  • salt
  • peppar
  • 0,5 g saffran [1 förp]

Gör så här

  1. Räkor
    Gör i ordning röken och rök räkorna i 10-15 minuter.
  2. Salta räkorna något med havssalt. Servera med aiolin här nedan.
  3. Saffransaiolin
    Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke.
  4. Tillsätt äggulorna.
  5. Rör sedan droppvis ner oljan. OBS! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  6. Smaka av aiolin med salt, peppar och saffran.