• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Helgrillad laxsida med färskpotatissallad

Helgrillad lax
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Helgrillad laxsida med färskpotatissallad

4 steg att laga

22 ingredienser

1 h

Perfekt vardagsrätt för många. Helgrillad, saftig och kryddig lax serveras med en fräsch potatissallad och grillade lökar!

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 800 laxsida (på skinn, utan fjäll)
  • salt

Rub

  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk dillfrö
  • 1 msk cayennepeppar

Grillade lökar

  • 4 färska lökar (gula)
  • salt
  • olivolja

Potatissallad

  • 600 g färskpotatis, nykokt, varm
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl kapris
  • 0,5 dl svarta oliver, med kärna
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 50 g rucolasallad, hackad
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 4 citroner, klyftor
  • 1 knippe färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Rub
    Mortla alla hela kryddor och blanda upp med cayenneppeppar.
  2. Gnid in fisken med rub och salt. Grilla till ca 45 grader i mitten med skinnsidan nedåt.
  3. Lökar
    Dela på längden och gnid in med olja och salt. Grilla först på direkt värme, samtidigt som laxen så de får fin färg. När de fått färg - flytta över dem till indirekt värme tills laxen är klar..
  4. Potatissallad
    Dela potatisen i mindre bitar. Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.