Helgrillad laxsida med färskpotatissallad
Helgrillad laxsida med färskpotatissallad
22 ingredienser
1 h
Perfekt vardagsrätt för många. Helgrillad, saftig och kryddig lax serveras med en fräsch potatissallad och grillade lökar!
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
- 800 laxsida (på skinn, utan fjäll)
- salt
Rub
- 1 msk gula senapsfrön
- 1 msk korianderfrö
- 1 msk fänkålsfrö
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk dillfrö
- 1 msk cayennepeppar
Grillade lökar
- 4 färska lökar (gula)
- salt
- olivolja
Potatissallad
- 600 g färskpotatis, nykokt, varm
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 dl kapris
- 0,5 dl svarta oliver, med kärna
- 1 msk rödvinsvinäger
- 50 g rucolasallad, hackad
- 2 dl crème fraîche
- salt
- svartpeppar
Garnering
- 4 citroner, klyftor
- 1 knippe färsk bladpersilja
Gör så här
Rub
- Mortla alla hela kryddor och blanda upp med cayenneppeppar.
- Gnid in fisken med rub och salt. Grilla till ca 45 grader i mitten med skinnsidan nedåt.
Lökar
- Dela på längden och gnid in med olja och salt. Grilla först på direkt värme, samtidigt som laxen så de får fin färg. När de fått färg - flytta över dem till indirekt värme tills laxen är klar..
Potatissallad
- Dela potatisen i mindre bitar. Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.