Grillad gös med spenat och beurre blanc

40 m
4
Grillad gös med spenat och beurre blanc
Foto: Martin Löf
40 m
4

Du behöver

  • 600-800 g gösfilé (gärna med skinnet kvar)

Beurre blanc, smörsås

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • En liten klick smör
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 200-300 g av kylskåpskallt smör
  • saften av 1 citronklyfta
  • Salt och nymalen vitpeppar

Servering

  • 400 g färsk bladspenat
  • 3 schalottenlökar
  • salt och peppar
  • 500 g färska vaxbönor
  • En rejäl klick smör
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 4 port potatis

Gör så här

  1. Grillad gös
    Skölj av filéerna och torka av dom. Salta och peppra filéerna och lägg med skinnsidan nedåt i en grillpanna eller på grillgaller. Låt grillas tills köttet är vitt och klart, efter ca 5-6 minuter. Vänd eventuellt över snabbt på andra sidan innan servering.
  2. Beurre blanc
    Hacka schalottenlöken fint till såsen. Sautera sedan tillsammans med en liten klick smör utan att det tar färg. Häll i vinet och låt det koka ner till hälften. Rör ner små bitar i taget av det kalla smöret tills såsen tjocknar något i konsistensen. Smaka av med salt peppar och citronsaften. Håll såsen varm utan att koka då den lätt kan skära sig.
  3. Spenat
    Hacka schalottenlöken till spenaten och fräs upp med smör. Lägg sedan i spenaten och slunga runt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Smörslungade färska bönor
    Koka upp saltat vatten. Släng i bönorna och koka ca 5 minuter (ju mer nyskördade bönor desto kortare tid). Häll av vattnet och låt bönorna ligga kvar i kastrullen. Lägg i en rejäl klick smör och låt smälta ihop. Strö över flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.
  5. Servera de grillade filéerna med spenaten, bönorna och den härligt syrliga såsen med några kokta potatisar.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept