• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sallad nicoise med grillad tonfisk

Sallad nicoise med grillad tonfisk
Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Sallad nicoise med grillad tonfisk

13 steg att laga

25 ingredienser

45 min

Extra lyxig variant på sallad nicoise med grillad färsk tonfisk, krispiga bitar surdegsbröd och en jättegod dijonnaisedressing. Bjud den gärna på ett stort fat. 

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g färsk tonfisk
  • 10-12 färskpotatisar, små
  • 4 ägg
  • 200 g haricots verts
  • 200 g vaxbönor
  • 12-16 gröna sparrisar
  • 1 burk kronärtskockor i olja, gärna små
  • 1 rödlök
  • 0,5 gurka
  • 300 g körsbärstomater, olika färger
  • 8 sardeller
  • 2 gemsallad
  • 65 g babyspenat
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1 skiva surdegsbröd, tjock

Dressing

  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Marinad

  • 1 dl olivolja
  • 1 citron, skalet
  • 1 klyfta vitlök, riven

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk och låt svalna. Koka äggen 6 minuter och låt svalna.
  2. Koka bönor och sparris tillsammans i saltat vatten. Börja med att lägga i haricots verts med koktid 4 minuter, därefter vaxbönorna med koktid 3 minuter och sist sparrisen med koktid 2 minuter. Grönsakerna ska bli mjuka men inte sladdriga.
  3. Häll av och lägg i isvatten så att de behåller sin krispighet.
  4. Fortsätt med dressingen. Vispa ihop senap, vinäger och vitlök. Tillsätt oljorna i en tunn stråle under vispning. Salta och peppra dressingen rejält.
  5. Rör ihop olivolja, citron och vitlök till marinaden.
  6. Skiva potatisen. Dela de inlagda kronärtskockorna. Skala och skiva löken. Skär gurkan i mindre bitar. Halvera tomaterna. Skala och dela äggen. Lossa salladsbladen. Lägg på en sardell på varje halva.
  7. Lägg upp allt på ett stort fat. Börja med sallad, spenat och potatis i botten på fatet. Fortsätt med lök, tomater, ägg med sardeller, kronärtskockor och hackad persilja. Salta och peppra.
  8. Skär tonfisken i tjocka skivor. Pensla tonfisken och brödet med marinaden.
  9. Grilla tonfisken direkt över glöden, anpassa tiden efter hur tillagad du vill ha den. Men behåll gärna kärnan rå då den annars blir torr.
  10. Grilla brödet tills det fått ordentligt med färg.
  11. Skär tonfisken i skivor. Pensla på marinad på snittytan. Salta och peppra.
  12. Servera den grillade tonfisken med salladen och rivet bröd. Avsluta med att ringla över dressingen.
  13. Glöm inte att matsortera rester från grönsaker och skal från ägg för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda sallad. /Köket-redaktionen