Romantiska bubblor till alla hjärtans dag

Tips! Romantiska bubblor till alla hjärtans dag!

Vad ska man köpa för härligt bubbel att överraska med till alla hjärtans dag? Sommelier Maya Samuelsson kan allt om de romantiska dryckerna och ger sina bästa serveringstips!

Vad ska man tänka på när man går in i butiken och ska köpa en lagom lyxig flaska bubbel? 
Champagne rosa -Viktigt att tänka på är att om en vinmakare ska göra ett bra kvalitativt mousserande vin på den traditionella metoden (två jäsningar och längre lagring på jästfälling) så kostar det pengar. Det är en dyr tillverkningsmetod och du bör vara beredd att betala ett par hundra kronor för din flaska. Lägger du dock 300-350 kronor på ett mousserande vin utanför Champagne - då får du några av de ursprungets bästa viner, medan om jag köper en champagne för samma peng så ligger jag i en standardnivå.

Champagne närbild
  Alla gillar inte champagne. Vad kan man dricka istället?
-Champagne kommer från ett av de svalaste vinområdena i Europa och får en mycket hög och stram syra. Den höga syran är oftast det som gör att man inte uppskattar champagne och hellre väljer något annat. Då kan man exempelvis välja en Cava istället och vill man fortfarande ha lägre syra gå då på en prosecco. De har ofta några gram socker i sig också vilket gör dem ännu mer lättillgängliga.

Läs också: 15 fakta om champagne >>

En förrätt med en klassisk toast skagen – vad serverar vi då för champagne?
-Till detta fungerar faktisk de flesta champagner som är torra. Men för att få bästa matchning välj lite lättare och elegantare variant som inte är allt för lagrad så att den tar över räkorna.

Mayas tips: Pierre Peters, Cuvée de Réserve, nr 7350, 421 kronor.

*Läs också Mayas tips: Champagne från budget till lyx >>*

En krämig pasta med fläskfilé, vilken champagne passar då?
-Här ska du tänka tvärt om. Vi behöver en smakrikare champagne för att möte fet så och fläsk. Gärna en åldrad champagne som legat längre på jästfällning såsom en årgångschampagne. Det passar även bra med en torr rosé champagne som har mer frukt och smak.

Mayas tips:
AR Lenoble, Grand Cru Chouilly Blanc de Blanc Brut, nr 79546, 741 kronor.
Gosset Grand Rosé Brut, nr 7405, 501 kronor.

Lite bubbel till en söt chokladdessert, vilken champagne passar då?
-När vi har söta desserter måste också vinet vara sött. Då hade jag inte valt champagne. Visst finns det söta champagner, även om det är ovanligt, men de är enligt min personliga åsikt inte prisvärda och vi hittar andra härliga söta alternativ som jag hellre rekommenderar. Till chokladdesserter vill jag tipsa om ett bubblande sött rött vin som heter Barchetto d’aqui från Italien Piemonte.
Mayas tips: Brachetto d´Acqui, Braida, nr 6260, 100 kronor.

   

Läs också:

Cava redaktionens favoriter header Champagne - redaktionens utvalda favoriter>>
Cava - redaktionens utvalda favoriter >>
Prosecco - redaktionens utvalda favoriter >>
Tips på menyer till alla hjärtans dag >>

Maya tipsar!