Julens alkoholfria drycker

Julens alkoholfria drycker!

Att kombinera dryck till julbord är inte det enklaste. Vi har en mängd olika smaker som spretar åt alla håll, från sill till marinerade revbensspjäll. Hur ska jag kombinera detta med dryck? Sommelier Maya Samuelsson berättar mer!

Det mest optimala i dessa sammanhang är att ha flera olika sorter på bordet. Här kommer några av mina alkoholfria favoriter för dig som vill ha en hel vit jul men även om du bara vill komplettera. Jag passar på att slänga in lite tips till nyår också. Välj och vraka!

NYGÅRDA JULMUST, nr: 1972, Pris: 43 kr
Julmust hör julen till men har du provat denna vuxna variant. Den har en mer diskret sötma och den fortfarande alkoholfri men får en ton av karamell och whiskey efter lagring på Bourbonfat. Ett måste för julmustälskaren att prova!

BLOSSA VINTERÄPPLE, nr: 11978, Pris: 53 kr
För dig som tröttnat på glögg men inte på jul. Vinteräpplen är en äppelbaserad dryck med smak av röda höstäpplen, nejlika och kanel. Avnjut gärna varm till gröten på morgonen, eller kyld i vinglas till kvällsmiddag med gravad lax, hovmästarsås, grönkålsallad med apelsin, russin och valnötter.

SAXHYTTEGUBBENS BLÅBÄR, finns i dagligvaruhandeln, Pris: ca 70 kr
En mycket spännande och god dryck som är ett väldigt bra alkoholfritt alternativ till maträtter där kraftigare röda viner passar. På julbordet drick den till revbensspjäll, köttbullar och patéer medan du på Nyårsafton avnjuter den oxfilén.

WISBY LAGER ALKOHOLFRI, finns i dagligvaruhandeln.
Vi får ju inte glömma bort sillen! Klassik kombination är att dricka lageröl till vilket Gotlands bryggeri gör en exemplariskt alkoholfri variant av med inslag av aprikos, knäck och apelsin. Mums!

ODDBIRD BLANC DE BLANCS, finns i onlinehandeln, bla Vinoteket, Pris: 109 kr
Sist men inte minst, bubbel hör ju firande och festligheter till! Självskrivet på nyårsafton men varför inte även under jul? Alkoholfria viner har en tendens att gå åt det sötare hållet men detta vin med inslag av äpplen, päron och honung har lyckats hålla sig relativt torr och har en frisk fin syra som vi ofta eftersträvar i mousserande viner. Värt att betala lite extra för.