Vin till julbordet header

Vintips till julbordet

Vin till julmaten - hur ska man ens få ihop alla ljuvliga smaker? Sommelier Maya Samuelsson hjälper oss matcha rätt dryck till julbordets alla rätter!

Två allroundviner Vintips till julbordet Två allroundviner
Det är svårt att hitta en det perfekta vinet som går att kombinera med alla smaker på julbordet. Men två allroundviner som är tacksamma är det lite sötare vita vinet Kung Fu girl och ett rött josigt vin på druvan Barbera från Piemonte i norra Italien.
Kung Fu girl, nr 2690, 149 kr
Piemonte Barbera, nr 72782, 129 kr.

Vin till sillen

Vintips till julbordet Sill ny
Dryckestips: Yamagata Masamune Malola, nr 92345, 336 kr
Till receptet med sill, pepparrot och örter
Mayas kommentar:
-Att hitta ett vin till sill är inte helt enkelt och just en Riesling med svag söta är faktiskt ett utmärkt val, så fram med vårt allround vin på bordet. Du kan också välja en Riesling utan sötma men med mycket frukt, för den som vill ha torra viner till maten. Vill du istället testa något spännande är den Japanska drycken sake faktiskt väldigt god till vår svenska sill. En saké med blommig doft och smak av banan och grönt äpple, fräschar upp den krämiga sillen och fruktigheten lägger sig som ett lent hölje runt den kryddiga pepparroten.


Redaktionen tipsar: Vin till gravad lax

vintips till julbordet lax
Dryckestips: Allesverloren Chenin Blanc, 2023, nr 75986, 119 kr.
Till receptet med rödbetsgravad lax
Redaktionens kommentar:
Ett fruktigt och lättdrucket vin med inslag av fat och gula päron som passar perfekt till julbordets kalla del som gravad lax!


Vin till köttbullar, skinka och rödbetssallad

Vintips till julbordet köttbullar
Dryckestips: Château de Pierreux, 2021, nr 2293, 139 kr
Till Ernsts köttbullar med timjan och julöl
Mayas kommentar:
-En julbordskameleont med lite lättare karaktär med smak av mogna jordgubbstoner och örtigt på doften passar den bra till köttbullarna med timjan och möter den jordiga sötman i rödbetssalladen.


Vin till revbensspjället

Vintips till julbordet Revbenspjäll ny
Dryckestips: Golden Cider, Äppelcider Rosé, 2021, nr 10604, 98 kr
Till receptet på Juliga revben med ingefära och äppelmos
Mayas kommentar:
-Till de kryddiga revbensspjällen dricker jag allra helst ett mustigt rödvin men det söta äppelmoset stökar till det rejält. Därför väljer vi ett rödvin gjort på druvan Zinfandel med en inte allt för hög strävhet och massor av frukt och bärtoner som blåbär och björnbär. Ett annat hett tips är en roséäppelcider där de sötkryddiga smakerna i cidern återspeglas i både kryddningen och äppelmoset. Det går också bra att skippa äppelmoset för den som vill och ersätta de smakerna med äppelsötman från cidern.


Vin till efterrätten

Vintips till julbordet efterrätt
Dryckestips: Ruffino, Vinsanto Serelle, 2018, nr 8119, 189 kr
Till receptet Kolamousse med pepparkaka och lingon
Mayas kommentar:
-Pomerans och kanel är dominerande i doften i detta vin gjort på torkade druvor. I smaken hittar vi en sötma full av torkad aprikos som kommer till sin rätt till den krämiga kolamoussen med crunchig pepparkaka.

Artikel uppdaterad dec 2023.

Maya tipsar!