Artikel vintrender 2021

Årets vintrender 2021

Sommelier Maya Samuelsson förutspår årets härligaste trender inom kategorin vin. Vad har vi konsumerat mest under de senaste åren, hur har pandemin påverkat konsumenternas beteenden och vilka stjärnskott ser hon på årets vinhimmel? Läs och inspireras av nya trender och smaker!

Vilka trender har vi sett på vinhimmeln de senaste åren?

En stor och långvarig trend är naturviner. Trenden har dock varat så pass länge att det nu knappast kan kallas en trend längre utan det är en populär vinstil som är kvar för att stanna. Torra viner med minimalt med socker har också efterfrågats mer de senaste åren och hänger ihop med vår hälsotrend.

Vad har varit populärt att köpa från butikshyllorna 2020?

Italien har under ett gäng år varit vårt favoritland i Sverige när det kommer till vin men samtidigt börjar vi bli mer och mer nyfikna och öppna för att testa nytt. Det syns bland annat på att många idag väljer drycker från det tillfälliga sortimentet. Vi har även sett att vi lagt mer pengar per flaska, vilket visar att vi är beredda för att betala för kvalité.

Har vi ändrat vårt beteende kring dryck på grund av pandemin?

Vi har sett att vinförsäljningen på Systembolaget ökat, vilket såklart påverkats av att vi är mer hemma, men vi har även köpt dyrare viner. Vi verkar unna oss bättre vin hemma när vi inte är ute och äter på restaurang lika mycket. Det har även kommit en uppsjö med digitala vinprovningar där hundratals människor sitter hemma och provar vin ledda av vinproffs och sommelierer och lär sig mer om vad de dricker.

Vad tror du vi ser för trender år 2021?

Som sagt har vinintresset i Sverige aldrig varit större och en vintrend jag ser och tror vi kommer att se mer utav 2021 är hur vi som konsument kan påverka vinet när vi väl köpt hem flaskan. Jag har aldrig fått så många frågor på mina sociala medier ang. serveringstemperatur, vilka glas man ska handla, hur man lagrar vin och vilken den bästa vinkylen är. Det brinnande intresset gör mig lycklig!

Och det tror jag i slutändan är det stora 2021 - att intresset för vin generellt ökar och därmed också onlineprovningar.

Vad tycker du vi ska hålla ett extra öga på i år?

Svenska viner! Det händer massor på våra svenska vingårdar just nu och då och då släpps viner från dessa på tillfälliga sortimentet. Då måste du vara redo att hugga en flaska! Håll utkik efter vita torra viner gjorda på druvan Solaris. Det är dem som vi än så länge lyckats med bäst i Sverige.

Vad ser du fram emot 2021?

Jag ser enormt mycket fram emot att vi ska lansera steg 1 på Vinkällans Sommelierutbildning helt digitalt. Vi är nästan klara och den planeras att lanseras i slutet på mars!

Läs mer om Vinkällans sommelierutbildning här!

Tips på tre viner du tycker alla borde prova 2021?

FV: 

Exton Park, Brut Reserve NV. Nr 95085, 369 kr.

Kir-Yianni, Assyrtiko, 2019. Nr 2338, 99 kr.

Alburejo, Oloroso. Nr 8386, 89 kr.