Vintips till vinterns goda grytor
Det är gryt-säsong! Vad ska man tänka på när man ska välja ett vin till helgens mustiga gryta?
Normalt sätt är grytor smakrika, vilket innebär att du bör möta med ett smakrikt vin så att det finns en balans. Sedan är det ofta rotfrukter i grytor vilket ger en viss sötma. När vi har sötma i mat ska vi vara försiktiga med viner med hög syra. Däremot får de gärna vara fruktiga.
Finns det något allround-vin som passar till de flesta grytor - ett typisk bra-att-alltid-ha-hemma-vin?
En medelväg när det kommer till att välja vin som ska passa till mycket olika smaker är att välja ett smakrikt fylligt vitt vin eller ett lättare rött vin. Pinot Noir är ett bra exempel för de röda medan en fatlagrad smörig chardonnay, en rioja eller en bordeaux är tips på fylliga vita viner.
Vilken är din favoritgryta & vin i kombination?
En mustig gryta med mörkt kött som Boeuf Bourguignon en ruggig höstkväll när det regnar ute säger man ju inte nej till. Till detta ska vi servera ett minst lika mustigt rödvin i form av en av mina favoritdruvor nämligen Syrah.
Penfolds Kalimna Bin 28, Shiraz, 2017. Nr: 16320, 249 kr.
Finns det några viner man inte bör matcha med en mustig gryta?
Väldigt lätta viner med hög, krispig syra kan en mustig gryta lätt köra över. Vinets smak försvinner då i jämförelsen och det enda som finns kvar är en påtaglig syra. Inte en särskild kul eller rättvis kombination.
Maya tipsar:
Fiskgryta
Fiskgryta med saffran och aioli med Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay, Sandhi Wines, 2019. Nr: 94598, 245 kr.
Vegogryta
Linsgryta med tomat, morot och paprika med Marqués de Murrieta, Capellanía, 2015. 299 kr (finns ej på Systembolaget men finns att köpa på vinsajter).
Köttgryta
Mustig lövbiffsgryta med Delas Saint-Esprit, Côtes-du-Rhône, 2019. Nr: 71832, 229 kr.
Kycklinggryta
Coq au vin med Mercurey Premier Cru, Les Puillets, 2019. Nr 2822, 239 kr.