Älggryta med kantareller

POPULÄRT
Älggryta med kantareller
Foto: Eva Hildén
Eva och Matts Hildén
Eva och Matts Hildén

Älggryta med kantareller

Av: Eva och Matts Hildén

Från: Köttälskarens nästan vegetariska kokbok

21 ingredienser

2 h 30 m

"Vad passar bättre till skogens guld än skogens konung? Denna älg- och kantarellgryta tar cirka 2,5 timme att få klar men är mödan och väntan värd!" /Eva och Matts Hildén

Ingredienser

portioner
  • 700 g älgstek
  • 350 g kantareller, färska
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl rött vin
  • 7 dl vatten
  • 2 msk viltfond (eller kalvfond)
  • 3 lagerblad
  • 4 enbär
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 dl lingon
  • 1 tsk soja (kinesisk)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymald
  • smör (till stekning)

Till servering

  • potatis, pressad
  • sockerärtor, lättkokta
  • persilja, färsk (eller salvia)

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra och lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
  2. Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig. Lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
  3. Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, enbär, gelé och kryddor. Låt puttra minst 2 timmar.
  4. Dela kantarellerna om de är stora och förväll dem. Stek dem sedan i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Smaka av grytan med soja och ev. mer salt och peppar.
  5. Vänd ner lingon och kantareller. Garnera med färsk persilja eller salvia.
  6. Servera älggrytan med pressad eller kokt potatis, gelé och lättkokta sockerärtor.