Älggryta med kantareller

20 röster
2 h 30 m
6
Älggryta med kantareller
Foto: Eva Hildén

Receptet är ur boken Köttälskarens nästan vegetariska kokbok av Eva och Matts Hildén, Mondial förlag.

Köttätarens nästa vegetariska kokbok - omslag

"Vad passar bättre till skogens guld än skogens konung? Denna älg- och kantarellgryta tar cirka 2,5 timme att få klar men är mödan och väntan värd!" /Eva och Matts Hildén

Visa mer
2 h 30 m
6
6 portioner

Du behöver

  • 700 g älgstek
  • 350 g kantarell, färska
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl rött vin
  • 7 dl vatten
  • 2 msk viltfond (eller kalvfond)
  • 3 lagerblad
  • 4 enbär
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 dl lingon
  • 1 tsk soja (kinesisk)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymald
  • smör (till stekning)

Till servering

  • potatis, pressad
  • sockerärtor, lättkokta
  • persilja, färsk (eller salvia)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra och lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
  2. Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig. Lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
  3. Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, enbär, gelé och kryddor. Låt puttra minst 2 timmar.
  4. Dela kantarellerna om de är stora och förväll dem. Stek dem sedan i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Smaka av grytan med soja och ev. mer salt och peppar.
  5. Vänd ner lingon och kantareller. Garnera med färsk persilja eller salvia.
  6. Servera älggrytan med pressad eller kokt potatis, gelé och lättkokta sockerärtor.
Tips!
Köttätarens nästa vegetariska kokbok - omslag

Receptet är ur boken "Köttälskarens nästan vegetariska kokbok"

laddar fler recept...

Laddar fler recept...