Provencalsk kycklinggryta
Provencalsk kycklinggryta
16 ingredienser
40 min
En riktigt krämig och god kycklinggryta med lite hetta. Så magiskt gott och perfekt att servera till både vardag och helg.
Ingredienser
- 800 g kycklinglårfilé
- salt
- svartpeppar, nymalen
- 1 klyfta vitlök
- smör (att steka i)
- 3 dl vispgrädde
- 1-1,5 msk koncentrerad kycklingfond
- 0,5 dl sweet chilisås
- 1 msk torkad oregano
- 0,5 tsk torkad timjan
- 0,25 krm chiliflakes (frivilligt)
- 0,5 dl vatten
- 200 g körsbärstomater (i olika färger)
- 0,5 citron (saften)
Garnering
- mâchesallad
Tillbehör
- potatis, pressad (eller ris)
Gör så här
- Putsa kycklingen, salta och peppra på båda sidor. Skala och finhacka vitlöken.
- Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen på båda sidor så att de får fin färg.
- Lägg över kycklingen i en gryta med lock.
- Tillsätt vitlök, vispgrädde, fond, sweet chilisås, oregano, timjan, (chiliflakes) och vatten i stekpannan för att ta tillvara på smaken. Vispa runt med handvisp och låt koka upp.
- Häll såsen över kycklingen och låt koka upp.
- Sänk värmen och låt kycklingen puttra i såsen med locket på i 30–35 minuter. Smaka av då och då. Salta mer om det behövs.
- Halvera tomaterna. Blanda ner dem i grytan när kycklingen är klar och lätt går isär när man separerar den. Låt tomaterna småbubbla med i grytan i ett par minuter före servering.
- Precis före servering tillsätts pressad citron för att höja syran något i denna gräddigt krämiga gryta.
Servering
- Garnera med mâchesalladsblad. Servera kycklinggrytan med pressad potatis eller ris och en god sallad.