Mustig högrevsgryta

Mustig högrevsgryta

21 ingredienser

ca 2,5 h

En riktigt god, klassisk Boeuf Bourguignon gjord på högrev, vin och rotfrukter. Välj kött med omsorg, här har vi valt ett kvalitétssäkrat kött från Irish Beef.

läs mer
Irish beef kvalitétsstämpel

Kvalitétskött från Irish beef

Irish Beef har stora krav på kvalité, spårbarhet och djurhållning. Håll utkik efter deras kvalitétsmärkning i butik!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg högrev från Irish Beef
  • 1 msk smör, att steka köttet i
  • 1 msk rapsolja, att steka köttet i
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka, stor
  • 1 gul lök, stor
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rött vin
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 4 lagerblad
  • 4 msk kalvfond, koncentrerad
  • 2 msk grönsaksfond, koncentrerad
  • 4-5 dl vatten (så det täcker grytan)
  • 500 g steklök, små
  • 250 g champinjoner, små
  • 200 g sidfläsk, rökt (el. bacon)
  • salt
  • peppar
  • persilja (till garnering)

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
  2. Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
  3. Skär morötterna och palsternackan i grova bitar. Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt. Fräs allt i en stekpanna - inte i grytan! - och tillsätt tomatpurén och vetemjölet. Rör så att allt blandar sig fint.
  4. Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen. Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.
  5. Häll sedan över allt i grytan med köttet. Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
  6. Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.
  7. Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
  8. Tärna sidfläsket (eller strimla baconet) stek de i pannan. När sidfläsket nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
  9. Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.
  10. Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl. Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
  11. Servera med potatis eller ett gott lantbröd.
TIPS!
läs mer
Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

Få fler goda köttrecept här!

Här har vi samlat fyra klassiker, från oxfilé till ryggbiff, högrevsgryta och flankstek.

Läs mer