Mustig högrevsgryta
Mustig högrevsgryta
21 ingredienser
ca 2,5 h
En riktigt god, klassisk Boeuf Bourguignon gjord på högrev, vin och rotfrukter.
Ingredienser
- 1,2 kg högrev
- 1 msk smör, att steka köttet i
- 1 msk rapsolja, att steka köttet i
- 2 morötter
- 1 palsternacka, stor
- 1 gul lök, stor
- 3 klyftor vitlök
- 4 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl rött vin
- 3 kvistar färsk timjan
- 4 lagerblad
- 4 msk kalvfond, koncentrerad
- 2 msk grönsaksfond, koncentrerad
- 4-5 dl vatten (så det täcker grytan)
- 500 g steklök, små
- 250 g champinjoner, små
- 200 g sidfläsk, rökt (el. bacon)
- salt
- peppar
- persilja (till garnering)
Gör så här
- Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
- Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
- Skär morötterna och palsternackan i grova bitar. Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt. Fräs allt i en stekpanna - inte i grytan! - och tillsätt tomatpurén och vetemjölet. Rör så att allt blandar sig fint.
- Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen. Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.
- Häll sedan över allt i grytan med köttet. Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
- Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.
- Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
- Tärna sidfläsket (eller strimla baconet) stek de i pannan. När sidfläsket nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
- Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.
- Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl. Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
- Servera med potatis eller ett gott lantbröd.