• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Fiskgryta med saffran och aioli

24 röster
40 min
4
Fiskgryta med saffran och aioli
Foto: Jessica Frej
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Fiskgryta

  • 1 fänkål [200 g]
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök, finhackade
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 800 g krossade tomater
  • salt
  • peppar
  • 200 g torskfilé
  • 200 g laxfilé
  • 100 g skalade räkor
  • 400 g blåmusslor, med skal
  • färskt bröd, gärna, till servering

Aioli

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 2 klyfta vitlök, små
  • 1 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Grytbas
    Tärna fänkålen. Skala och tärna löken. Fräs fänkål och lök med olivolja, salt och saffran i en gryta. Efter några minuter addera vitt vin, sambal oelek och krossade tomater. Låt småputtra 20 minuter.
  2. Fisk
    Tärna torsk och lax i ca 2 cm stora bitar. Strö på lite salt på fisken och låt stå och dra i 15 min.
  3. Aioli
    Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaksätt med finriven vitlök, salt och cayennepeppar.
  4. Musslor
    Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Dra bort ”skägget”. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  5. Lägg ner musslorna i grytan. Låt koka kraftigt 3 minuter. Lägg försiktigt ner torsk och lax. Ta av från värmen och låt stå under lock i 5-8 minuter.
  6. Servera med Aioli och bröd.
14 oktober 2018