Vin till sallad header

Vin till sallad

Att matcha vin till sallad kan kännas som en omöjlighet. Men sommelier Maya Samuelsson har såklart tipsen och trixen hur du ska välja rätt vin!

Att matcha sallad med vin är inte helt självklart. Hur ska man tänka?
En bra vinmatchning till sallad kräver lite eftertanke, ofta har vi både tillagade ingredienser och råa grönsaker att ta hänsyn till. Smakerna i icke tillagade grönsaker är ofta syrliga, beska och skarpare än när vi tillagar dom då viss sötma kommer fram istället. Maya Samuelsson profilbild vit blus Det är därför viktigt att vi möter upp med rätt smaker i drycken. Ett knep kan vara att välja ett fruktigt vin eller ett vin med lätt restsötma som hjälper att möta både beska och sötma i maten. Har vi dock en syrlig dressing får vi tänka om och istället möta upp med syra i drycken.

Finns det någon sallad som absolut inte passar till vin?
Endiver eller rå kålsallad kan vara knepigt att kombinera med vin, just för att beskan är så tydlig i dessa grönsaker och beska är en av de grundsmakerna som kan krocka rejält med både syra och strävhet i vin. Men allt går att lösa. Tips är att undvika röda viner om du skulle råka få en råkostsallad till middag!

Finns det någon annan dryck som generellt passar bra till sallad?
Jag tycker rosévin ofta fungerar väldigt bra till sallad då de har stor fruktighet och normalt ingen strävhet. En god torr eller halvtorr cider är även en härlig kombo som löser de flesta svåra och bittra ingredienser. Här har man ju även väldigt goda alternativ som är alkoholfria också vilket är toppen!

Ljummen pastasallad med rökt lax

Vintips: Domäne Wachau, Riesling Smaragd Ried Loibenberg, 2020, Nr 6021, 209 kr.

Vin till sallad laxsallad
Till den feta laxen vill jag ha ett vin med viss fyllighet samtidigt som det ska vara fruktigt för att möta grönsaker som råriven broccoli och zucchini. Riesling är då druvan för oss. Står det smaragd på etiketten betyder det att vinet har extra kraft och smak. Vinet finns på några enstaka butiker men går att beställa överallt.

Caesarsallad

Vintips: Punt Road, Pinot Noir, 2020, Nr 2955, 159 kr.

Vin till sallad caesersallad
Dressing med fet majonnäs, salt bacon och parmesan lindar in de beska smakerna i romansalladen och gör att maträtten pallar lite mer tryck i vinet. Ett lätt rött vin blir bra, här i form av en Pinot Noir med toner söta kryddor och smak av mogna hallon.

Toscansk pastasallad

Vintips: Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire, J M Brocard, 2020, Nr 5595, 209 kr.

Vin till sallad toscansk
Denna vegetariska sallad som är framtagen för en hållbar och aktiv livsstil kombinerar vi med ett ekologiskt och hållbart framtaget vin. En Chardonnay från det kända området Chablis med smaker av gula frukter, mogen citron och mineral.

Räksallad

Vintips: Folklore, Albariño, 2021, Nr 6263, 109 kr.

Vin till sallad räksallad
Albarino anses i mångas ögon som Spaniens bästa gröna druva, speciellt när det kommer från distriktet Rías Baixas i Galicien. Druvan ger viner med frisk syra och smak av exotisk frukt som persika och annans.

Burratasallad med hallon och tomat

Vintips: Marlborough Estate, Reserve Sauvignon Blanc Rosé, 2021, Nr 6026, 99 kr.

Vin till sallad burrata
Vi möter upp de svagt söta hallonen i salladen med en stor bärighet i rosévinet och dess friska syra lättar även upp den gräddiga konsistensen i burrata. Mums!

Dryckestips från Nyhetsmorgon