Lynchburg lemonad med äpple och hallon

Mayas topp 3 sommardrinkar

När det kommer till att göra drinkar hemma vill vi gärna uppfinna hjulet. Hitta den där inre bartendern som man vet ligger latent där inne någonstans. Jag vill dock lyfta tre klassiska drinkar som faktiskt bevisat har gjort succé genom åren. Jag har gett dem en egen touch - och de har blivit riktiga sommarfavoriter!

Maya Samuelsson Det är inte så många som vet men innan jag började utbilda inom vin jobbade jag som bartender i många år. I allt från nattklubbar till cocktailbarer. Och en drink som alltid går hem är när man gör en ”sour” bas. Alltså använder en del antingen citron eller limejuice som du sedan blandar med en lika stor del sockerlag eller en söt likör. Detta ger drinken den där söt syrliga balanserade, koncentrerade smaken som vi bara älskar.

Fläder- och mynta daiquiri

Fläder och mynta Daiquiri
En av de enklaste och godaste cocktails jag vet är Daiquiri. En cocktail du även kan göra om i det oändliga, bara fantasin sätter gränser. Här har jag väldigt lätt tillsatt fläderlikör till receptet och då dragit ned lite på sockerlagen för att balansera.

Lynchburg lemonad med äpple och hallon

Lynchburg lemonad med äpple och hallon
En variant av den klassiska drinken Lynchburg Lemonad där jag adderar äppelmust till receptet. Pssst... använd stora isbitar då de håller längre utan att smälta och snåla inte med is. Ett av de vanligaste misstagen är att tro att om jag tar färre isbitar så blir drinken mindre vattning. Det är precis tvärt om! Ju mer is du har ju längre håller de sig utan att smälta då de hjälper att kyla ned varandra.

Sea breeze bål

Sea breeze bål
En klassik gammal drink som har fallit bort och som få idag känner till. Originalreceptet är med vodka men då jag gärna vill ha en sprit som bidrar med smak så har jag här ersatt det med gin. Så lätt som en plätt, tre ingredienser, som passar perfekt att göra bål på i sommar. Tips är dock att istället för att göra bålen i en stor skål med is som smälter och gör drycken blaskig och som du sedan kladdigt ska försöka sleva upp på glas blanda dessa tre ingredienser på flaskor eller i kannor som du ställer i en stor skål av is. Bålen håller sig då kall och fräsch. Ett trevligt moment som jag brukar göra är att alla själva sedan bygger sin egen bål. Du tar ett glas fyller på med is och bål och pyntar sedan med de frukter, bär och örter just du vill ha.