Vin från Alsace gränd

Vin från Alsace

Vin från Alsace kanske inte säger oss vinamatörer något speciellt alls. Men säger vi Pinot noir eller Riesling - ja då ringer klockorna! Sommelier Maya Samuelsson berättar mer om Alsace, druvorna och ger oss tips på utvalda viner.

Vad är typiskt för viner från Alsace?

Alsace ligger i nordöstra Frankrike och gränsar till Tyskland. Historiskt har de haft en period då de även tillhörde Tyskland och detta syns på vinindustrin. Druvsorterna vi använder är i stort sätt samma, exempelvis är Riesling den druva som i Alsace anses bäst och den är även Tysklands stora stolthet. 

Man gör ofta druvrenaviner, alltså viner gjort på en enda druvsort som man sedan sätter ut på etiketten för att tydligt visa konsumenten. 

Att skylta med druvan på etiketten är vanligt i Tyskland men ovanligt i resten av Frankrike där man istället normalt sätter ut appellationen, området, såsom Champagne, Rhône, Bourgogne. Fransmännen tycker sedan att du bör veta vilka druvor som är godkända i respektive område. 

För vår del som turister är dessa områden kring Alsace några av de absolut vackraste att besöka.

Vinerna från Alsace är svalt odlade vilket ger en fin syra. Det leder också till att man ofta odlar på sluttningarna vid floderna för att få så mycket solexponering som möjligt. För vår del som turister är dessa områden några av de absolut vackraste att besöka.

Är det bara vita viner som kommer från Alsace?

De flesta vinerna är vita men det finns även en liten del rött vin. Vinerna är då gjorda på druvan Pinot Noir och blir lätta, ljusa och med låg strävhet.

Passar Alsaceviner till någon speciell mat?

Det beror lite på vilken druva man väljer. Två stora druvor i den här regionen här är exempelvis Riesling och Gewurztraminer och de är väldigt olika i stil. Torra Riesling-viner har en mycket hög syra och fungerar därför bra till syrerika rätter såsom grillad fisk med vitvinssås eller ugnsbakad kyckling fylld med citron och örter. Man ska dock undvika mat med sötma.

Prova Lisa Lemkes Medelhavskyckling med citron och oliver >> 

Gewurztraminer däremot har en väldigt låg syra och mycket inslag av blommighet. Till de här vinerna ska du istället undvika syra i mat och diskreta söta inslag i maten fungerar alldeles utmärkt! Det här vinerna är också fantastiskt goda till rökt mat. 

Något man ska undvika att matcha med vin från Alsace?

I allmänhet är Alsace-viner vita och oftast inte fatlagrade. Det gör att väldigt smakrika kötträtter kommer att vara för tunga och köra över vinerna. Om du vill äta köttbaserat och dricka Alsace, satsa då på ljusare kött såsom fläsk och kyckling.

Mayas tips på vin från Alsace, prova de olika druvorna!

Druva: Gewurztraminer
Gustave Lorentz, Nr 5244 kr, 114 kr

Nyanserad, blommig smak med liten sötma, inslag av gula päron, rosor, honung, kryddor och pomerans. Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött, gärna med asiatiska inslag eller som sällskapsdryck.

Druva: Riesling
Trimbach, Nr: 82156, 150 kr (Ordervara)

Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula päron, mineral, örter, bivax, persika och citron. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.

Druva: Pinot Blanc
Turckheim Pinot blanc organic, Nr: 1002, 121 kr

Nyanserad, druvig smak med inslag av päron, nätmelon, persika, kryddor och apelsin. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.

Druva: Pinot Gris
Hubert Beck, Nr: 12105, 101 kr

Druvig smak med liten sötma, inslag av gula päron, honung, vita blommor, aprikos, mandarin och kryddor. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller fågel, gärna med asiatiska inslag.

Extra tips!

Druva: Pinot Noir (rött vin, beställningssortiment)
Léon Beyer 
Nr: 73679, 181 kr

(Uppdaterad januari 2023)