Medelhavskyckling med citron och oliver

koket.se
Medelhavskyckling med citron och oliver
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Medelhavskyckling med citron och oliver

13 ingredienser

50 m

Helstekt, saftig kyckling med smaker från medelhavet så som örter, citron, oliver, vitlök, vin och sardeller.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 färsk kyckling
  • 3 klyftor vitlök
  • ca 0,5 dl olivolja
  • 3 sardellfiléer i olja
  • 1 kruka timjan
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • ev chilifrukt
  • 1 citron (ekologisk)
  • 2 dl vitt vin (eller vatten med lite vitvinsvinäger i)
  • ca 400 g kalamataoliver utan kärnor [1 burk]

Till servering

  • 4 port couscous
  • grönsallad (eller tomatsallad)

Gör så här

  1. Skär eller klipp upp bröstbenet på kycklingen och tryck till kycklingen så att den blir ”platt”.
  2. Riv vitlök och rör samman till en pasta med lite olivolja, hackade sardeller, hälften av timjan salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt chili till pastan om du önskar.
  3. Massera in kryddpastan runt kycklingen (och gärna in under skinnet) Skiva citronen och fördela skivorna runt och under kycklingen tillsammans med resten av timjan. Slå på vinet.
  4. Grilla i mitten av ugnen på 225 grader tills kycklingen är genomlagad, det tar ca 35-40 minuter. Strö över oliver de sista 15 minuterna så de får bli varma.
  5. Servera med couscous, sallad och skyn som ligger i formen. Om du vill balansera upp beskan från citronen kan du sila av skysåsen och smaka upp den med lite honung.