Medelhavskyckling med citron och oliver
Medelhavskyckling med citron och oliver
13 ingredienser
50 m
Helstekt, saftig kyckling med smaker från medelhavet så som örter, citron, oliver, vitlök, vin och sardeller.
Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser
- 1 färsk kyckling
- 3 klyftor vitlök
- ca 0,5 dl olivolja
- 3 sardellfiléer i olja
- 1 kruka timjan
- salt
- svartpeppar, nymalen
- ev chilifrukt
- 1 citron (ekologisk)
- 2 dl vitt vin (eller vatten med lite vitvinsvinäger i)
- ca 400 g kalamataoliver utan kärnor [1 burk]
Till servering
- 4 port couscous
- grönsallad (eller tomatsallad)
Gör så här
- Skär eller klipp upp bröstbenet på kycklingen och tryck till kycklingen så att den blir ”platt”.
- Riv vitlök och rör samman till en pasta med lite olivolja, hackade sardeller, hälften av timjan salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt chili till pastan om du önskar.
- Massera in kryddpastan runt kycklingen (och gärna in under skinnet) Skiva citronen och fördela skivorna runt och under kycklingen tillsammans med resten av timjan. Slå på vinet.
- Grilla i mitten av ugnen på 225 grader tills kycklingen är genomlagad, det tar ca 35-40 minuter. Strö över oliver de sista 15 minuterna så de får bli varma.
- Servera med couscous, sallad och skyn som ligger i formen. Om du vill balansera upp beskan från citronen kan du sila av skysåsen och smaka upp den med lite honung.