Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Kanske har du hört talas om senaste årens trend - blått vin, kanske till och med smakat på det.
Men vad är det egentligen?

****Blått vin är i grunden gjort på torrt, vitt vin - färgat med färgämnet antoncyanin, en färg som bland annat återfinns i blå druvskal. På Systembolaget klassificeras den nya blå drycken som två nya varugrupper, Blå stilla och Blå mousserande. 

Det blå vinets historia...

I juni 2016 lanserades för första gången det blå vinet. Det var ett gäng spanska entreprenörer som kom ut med sitt varumärke GIK. Grunden i vinet var vita och blå druvor. Vinet färgades sedan med hjälp av druvskalens blå färg samt den blå tillsatsen indigo samt sötades med ett otillåtet sockerfritt sötningsmedel. Men eftersom vitt vin inte får innehålla sådana tillsatser bötfälldes entreprenörerna samt att det inte fick säljas under kategorin "vin".

Vin eller inte?

För att klassificeras som vin ska det inte innehålla tillsatser, som exempelvis färgämnet indigo. Använder man enbart naturligt färgämne från druvornas skal, är det dock helt ok. Men oavsett, så har detta skapat en het debatt i vinvärlden och många producenter ifrågasätter det blå vinets vara eller icke vara.

Varför så populärt?

Ja förutom den blå färgen som spelar ett spratt med sinnena, så smaker vinerna precis som vanligt vitt vin - men har såklart också blivit populärt att göra färgglada vindrinkar på.

I dagsläget finns tre blå viner i det vanliga sortimentet (två stilla och en mousserande) och flera ur beställningssortimentet:

Azul Mediterraneo, Chardonnay blue, Spanien. Nr: 75883, 109 kr
Fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, päron och vingummi.

Platino, Blue Moscato Flowery Sparkling, Spanien. Nr: 77398, 59 kr
Blommig, mycket söt smak med inslag av fläder, päron, rosor och honung.

Marques de Alcantara, Vino Azul Blue Chardonnay, Spanien. Nr: 73490, 69 kr
Fruktig smak med inslag av persika, vingummi och päron.