Blått vin ny

Vad är blått vin?

Kanske har du hört talas om senaste årens trend - blått vin, kanske till och med smakat på det. Men vad är det egentligen?

** **Blått vin är i grunden gjort på torrt, vitt vin - färgat med färgämnet antoncyanin, en färg som bland annat återfinns i blå druvskal. På Systembolaget klassificeras den nya blå drycken som två nya varugrupper, Blå stilla och Blå mousserande. 

Det blå vinets historia...

I juni 2016 lanserades för första gången det blå vinet. Det var ett gäng spanska entreprenörer som kom ut med sitt varumärke GIK. Grunden i vinet var vita och blå druvor. Vinet färgades sedan med hjälp av druvskalens blå färg samt den blå tillsatsen indigo samt sötades med ett otillåtet sockerfritt sötningsmedel. Men eftersom vitt vin inte får innehålla sådana tillsatser bötfälldes entreprenörerna samt att det inte fick säljas under kategorin "vin".

Vin eller inte?

För att klassificeras som vin ska det inte innehålla tillsatser, som exempelvis färgämnet indigo. Använder man enbart naturligt färgämne från druvornas skal, är det dock helt ok. Men oavsett, så har detta skapat en het debatt i vinvärlden och många producenter ifrågasätter det blå vinets vara eller icke vara.

Varför så populärt?

Ja förutom den blå färgen som spelar ett spratt med sinnena, så smaker vinerna precis som vanligt vitt vin - men har såklart också blivit populärt att göra färgglada vindrinkar på.

*I dagsläget är det svårt att få tag på de blå vinerna. Fråga på ditt Systembolag om det går att beställa. Reser du till exempel till Spanien finns det större chans att hitta dem i lokala butiker. *

Blått vin ny

Azul Mediterraneo, Chardonnay blue, Spanien. Nr: 75883, 109 kr
(ordervara med längre leveranstid)
Fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, päron och vingummi.

Platino, Blue Moscato Flowery Sparkling, Spanien. Nr: 77398, 69 kr
(Tillfälligt slut hos leverantör)
Blommig, mycket söt smak med inslag av fläder, päron, rosor och honung.

Euforia Blue Frizzante, Spanien. Nr 70715, 129 kr
(Ordervara med längre leveranstid)
Fruktig, pärlande smak med liten sötma, inslag av päron, ananas, vita blommor och mandarin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck.