Vad är naturvin?

Vad är naturvin och vad är det för skillnad mot ekologiskt vin? Får man inte ont i huvudet av naturvin.... och hur smakar det egentligen?

Naturviner är ett omdiskuterat ämne i vinvärlden. En del tycker det är onödigt när det ändå finns ekologiska viner och en del klappar händerna att vi söker våra rötter och framställer ett mer naturligt vin som förr i tiden.

Vad är då naturvin?

Förenklat så görs naturviner med så få tillsatser som möjligt. Vinodlaren vill påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt och en småskalig produktion förespråkas. De har inte lika lång hållbarhet som vanligt vin, samt har ofta en speciell smak och doft (det är ett kapitel för sig!).

Naturviner har heller ingen igenkännande stämpel eller certifikat, vilket kan göra att de är svåra att hitta i butik. Men fråga personalen så hjälper de dig!

 Druvorna odlas ekologiskt utan växtgifter och kemikalier och skördas för hand, med en ytterst försiktig användning av sulfiter. (Naturvinerna innehåller ofta en liten del sulfit som uppkommer i den naturliga jäsningen. Sulfit är som vinets konserveringsmedel). Vinerna ska jäsa med sin naturliga jäst och vinet filtreras inte - vilket ofta gör det grumligt. 

Många upplever att de inte blir inte lika påverkade ”dagen efter” av naturviner

Många upplever att de inte blir inte lika påverkade ”dagen efter” av naturviner eftersom de flesta E-ämnen (som sulfiter) är borttagna och vinet är därmed ”renare”. Dock ska man komma ihåg att det förekommer lika mycket alkohol i naturviner – så som vanligt ska man dricka även naturviner med måtta.

Lagringstiden på naturviner är kortare jämfört med ”vanliga viner” pga den låga sulfithalten, det gäller främst de vita vinerna som inte innehåller tanniner.

I framställningen av ”vanliga” viner tillåts mer än 50 olika ämnen, såsom sulfiter, ekchips eller ekstavar, äggvita eller fiskblåsa som klarningsmedel som garvsyra, syror, koncentrerad druvsaft, socker med mera. Ofta får det "vanliga" vinet jäsa med industrisvampar som gör att vinet jäser fortare.

Vad är skillnaden på naturvin och ekologiskt vin?

Alla naturviner är även ekologiska (men observera att ekologiska viner inte är naturviner). Det som skiljer är att den ekologiska producenten får använda metoder som inte naturodlare godkänner, samt att ekologiskt vin får använda tillsatser som både sulfiter och labratoriejäst.
Läs mer om ekologiskt vin här >>

Fler tips!

 • Så matchar du rödvinet med kryddig mat

  Så matchar du rödvinet med kryddig mat!

  Kryddig mat = ett kraftigt rödvin? Njae, riktigt så enkelt är det inte. Här ger sommeliern Maya Samuelsson några enkla tips på hur du ska matcha kryddorna till rödvinet.
 • Så matchar du mat och vin

  Så matchar du mat & vin!

  Maya Samuelsson berättar om enkla tips hur du matchar mat & vin och svarar på de vanligaste frågorna.
 • Sabrera champagne - så gör du!

  Sabrera champagne - så gör du!

  Att sabrera champagneflaskan är ett festligt inslag på festen. Men det finns några saker som är bra att tänka på - sommeliern Mischa Billing tipsar!

Fler tips!