Prosecco redaktionens favoriter header

Prosecco - redaktionens favoriter!

Vi på redaktionen är inga sommelierer - men en sak vet vi - prosecco är de italienska bubblorna som hör våren och sommaren till! Här är 6 av våra favoriter!

Ca’ Montini, Prosecco Extra Dry. Nr 77377, 109 kr.
Isabel: Jag är en typisk Riesling-tjej och gillar inte direkt prosecco. Den här är en organisk prosecco med ganska sträv smak med små härliga bubblor som lägger sig fint i munnen och en fruktig doft och smak av päron och honungsmelon. Passar perfekt i en apertif som fördrink - varför inte aperol spritz?  

P.LEX, Prosecco Brut Organic. Nr 77889, 125 kr.
Lina: En mycket bubblig, torr och pigg prosecco som doftar tydligt av mineral och päron och med en god smak av päron och citrus. Jag uppskattar en riktigt torr prosecco med låg sockerhalt och då är den här proseccon riktigt bra! Ett vin som jag gärna dricker som en fördrink en varm sommarkväll. Rekommenderas varmt!

Castelmare, Prosecco Rosé Extra Dry, 2019. Nr 70385, 109 kr.
Malinda: Den här är en riktigt trevlig rosa prosecco i en vacker flaska. Smaken är mjuk och lite neutral, en fruktig smak med inslag av persika, örter, hallon och blodapelsin. Rekommenderas!


Baglietti, Prosecco No.10, Nr 74590, 109 kr.
Katarina: En ljuvligt fin prosecco! Då pratar jag inte bara om flaskan. Extra torr, bubblig och ren smak utan krusiduller. Låg sötma och lite fruktighet med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon och citrus. Enkel att tycka om och succé att både ge bort och bjuda på. Högsta prosecco-betyg från mig! 

Casa Vinironia Prosecco, Vino Biologico. Nr 77719, 69 kr.
Helena: Jag gillar egentligen inte prosecco, tycker oftast bubblorna är hårda och riviga. Men den här proseccon är överraskande mjuk och enkel med en fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon och citrus. Den har hamnat bland favoriterna i vinhyllan hemma.

Prosecco la Robínía. Nr 7486, 109 kr.
Ellinor: En torr prosecco med ungdomlig och fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen och citrus som passar utmärkt som mingelvin. Detta var den första proseccon på den svenska marknaden och det uppmärksammas med att producenten tagit fram en jubileumsetikett i blågult. Bubblorna är snälla och smaken frisk och gillar man lite sötare prosecco är denna helt perfekt. 


Visste du detta om Prosecco?

  • Skillnaden på Prosecco, Cava och Champagne är att Proseccon är från Italien, Cava frånSpanien och Champagnen såklart från Frankrike.
  • Prosecco görs på den gröna druvan Glera. Glera odlas främst i Veneto - nordöstra Italien (där Venedig och Verona ligger). Druvan Glera ger Proseccon en frisk karaktär, med rena och ganska neutrala smaker och dofter. 
  • Prosecco kan delas in i tre olika bubbelsorter: Spumante (mycket bubblor), Frizzante (pärlande vin) och Tranquillo (stilla Prosecco). Så spana in din flaska - ibland är det utskrivet på etiketten.
  • Prosecco är ett väldigt matvänligt vin och passar till många olika rätter. Som exempelvis kallskurna italienska delikatesser, vegetariska rätter, milda ostar, skaldjur, fisk och sushi. Även de sötare Prosecco-sorterna passar till olika efterrätter.

Artikeln är uppdaterad maj 2024