Maya vintips druvor

Vad är ekologiskt vin?

Vad är det egentligen för skillnad på ekologiskt vin och "vanligt" och vad menas med "veganvin"? Sommelier Maya Samuelsson reder ut begreppen!

Maya Samuelsson Namn: Maya Samuelsson
Ålder: 32
Yrke: Sommelier, 
Aktuell med: Familjeföretaget Vinkällan Dryckesutbildningar, TV4 Nyhetsmorgon, Vinos.nu, Elle Mat & Vin

Det har varit många diskussioner i media om ekologiskt vin verkligen är så ekologiskt. Vad är de största skillnaderna mellan ekologiskt vin och ”vanligt” vin?
En svår fråga då det har mycket att göra med vilken producent vi pratar om. Det som är bra att veta är att vid produktion av ekologiskt vin får vi fortfarande använda, exempelvis, en viss mängd sulfit. Detta är för att vinerna ska hålla. Vid ekologisk vinodling där vi drar ned på många besprutningsmedel gör vinerna känsligare och faktiskt i ett större behov av sulfit. 

Man får inte glömma att vi som konsumenter vill att vinerna ska hålla på flaska i flera år och fortfarande smaka gott. Vi har inte riktigt samma krav när det kommer till tillexempel en tomat!

Vi ska såklart gynna producenter som tänker hållbart, men stirra dig inte blind på stämplar! 

En annan aspekt som jag faktiskt tycker är viktigare att betona är att, bara för att du inte har en ekologisk stämpel betyder det inte att den producenten inte jobbar ekologiskt. Att vara ekologiskt certifierad är ett enormt pappersarbete som många små producenter inte har tid eller pengar för. 

Det är också så att det krävs att du varje år håller kraven för ekologisk odling. Det innebär att, är du en liten bonde som jobbar ekologiskt i 9 av 10 år men det där sista året var en katastrofsommar så att du var tvungen att bespruta mer än kraven för att du annars skulle tappat hela din skörd. Då kommer du inte kunna ha den ekologiska stämpeln. 

Det finns även många hållbara sätt att jobba på i vingården som inte inkluderas av ekologisk vinodling. Så med detta sagt är ekologisk vinodling något mycket bra och självklart ska vi jobba för att gynna producenter som tänker hållbart, men stirra dig inte blind på stämplar! 

Ibland ser man på hyllorna att det står ”veganvin” vad menas med det?
Det innebär att man under produktionen inte använt några medel som, om du är vegan, hade ansett fel.
Det finns traditioner i många vinområden att använda metoder, som exempelvis, att klarna vinet med en simblåsa från fisken, gelatin eller med äggvita. Detta är metoder de har använt i all tid och inte något som finns kvar i slutprodukten men som har skapat uppmärksamhet när det kommit ut i media. Därför skriver vissa av dem som inte använder detta, nu att de är "veganviner".

Hur ska man hitta bra, ekologiska viner?
I stort kan man säga att köper du ett vin för 69:- kan du inte räkna med att de tar hänsyn till natur, hållbarhet och ekologisk odling. Det kostar nämligen pengar att jobba på det här sättet. Lägger du istället 200:- är sannolikheten stor att de jobbar på ett kvalitetsfokuserat och hållbarare sätt. Självklart är detta ingen regel men ett sätt att tänka på och förhålla sig till. Gå även gärna in på de olika producenternas hemsida och läs om dem!

Smaksätt maten med vin

Skärgårdssoppa med lax, vitt vin och hummerfond 2021