Snörbiff i rödvinssky

Snörbiff i rödvinssky
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Snörbiff i rödvinssky

12 ingredienser

Biff i snöre är namnet på en anrik restaurangrätt där man kokar oxfilé eller biff i buljong. Jag har förtätat smakerna genom att istället koka en mörk sky. Syftet är att få en smakrik biff med följsam konsistens. Servera biffarna med en kall sås, den koncentrerade skyn, stekt potatis och grönsaker. Eller bara kött, sky och någon god grönsallad.

Ingredienser

portioner
  • 600 g ryggbiff
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 morot, fint tärnad
  • 1 tunnskivad stjälk blekselleri
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 l flaska rött vin [37 cl]
  • 2 l mörk oxbuljong
  • 1 persiljekvist
  • 1 timjankvist
  • 1 kvist salvia
  • 1 kvist rosmarin

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i fyra portionsbitar.
  2. Fräs grönsakerna i en tjockbottnad kastrull i olja och smör tills de mjuknar och doftar gott.
  3. Häll i rödvin och buljong. Tillsätt örterna.
  4. Sjud alltsammans i åtminstone 30 minuter eller tills vätskan reducerats till ungefär 1 liter.
  5. Sila och koka upp igen.
  6. Bind ett snöre runt varje köttbit. Knyt andra änden runt en blompinne som får vila på kastrullkanten. Måtta så att köttbiten hamnar i buljongen utan att landa på kastrullbottnen.
  7. Låt köttbitarna koka hängande i grytan i 7 - 8 minuter (beroende på hur röda du vill ha dem). Låt vila inslagna i aluminiumfolie i cirka 5 minuter.
  8. Servera med remouladkvarg, havssalt, japansk soja och fransk senap samt
  9. potatis eller sallad.