Maya tipsar - gott bubbel till potatis!

Allas vår favoritknöl och rotsak - potatis! Gott till det mesta, att äta som den är, i våfflor, i ugn eller friterat! Här listar vi riktigt goda snacks/förrätter à la Klas Lindberg och tillhörande dryckestips från Maya Samuelsson.

De två rätterna som Klas Lindberg tipsar om i detta inslag är matiga potatisvåfflor med ost och smörstekta kantareller och friterad amandinepotatis med hack på discovery-äpple, löjrom och syrad grädde.

Maya parar ihop potatisrätterna med tre sorters mousserande viner.

Alkoholfritt

Först ut är den alkoholfria druvmusten Loimer sparkling grape juice. Perfekt måltidsdryck med en läskande sötma och hög, fin syra!Loimer Sprakling grape juice, 2018, Österrike. Nr 19012, 89 kr.

​Budget

Näst ut är en riktigt smarrig Cava! Den brödiga karaktären i mousserande viner passar extremt bra ihop med just potatis. Därför har Maya valt detta härliga budget-bubbel till just dessa två potatisrätter. Loxarel a Pèl är en torr Cava med mycket syra som passar fint med Klas rätter. 

Loxarel a Pèl, 2015, Spanien. Nr 7470, 109 kr.

​Lyx

Det sista tipset är en riktig lyxig champagne som passar perfekt om du har något härligt att fira! Debordes-amiaud premier cru är en 30 år gammal Champagne med jättemycket brödighet och en fyllnad som passar perfekt till svamp-våfflan. Klas förklarar att om man tillsätter lite citron till våfflan så bidrar det med en syra som fungerar väldigt fint med syran som återfinns i champagnen. Detta dryckestips är lite dyrare men motsvarar en flaska mousserande på restaurang vilket gör det till ett perfekt bubbel att testa hemma till helgen!Debordes-amiaud premier cru, 1989, Frankrike. Nr 77403, 645 kr.

Fler tips!

 • vinglas

  Mat & dryck

  Förhöj måltiden och fixa festen med rätt dryck i glaset! Här samlar vi allt från proffsens vintips till recept på goda alkoholfria drinkar, äppelmust och hemgjord snaps. Skål!

 • Krispig fisk med småpotatis och dipp

  Riesling - ett perfekt vin till fisk

  Vilket vin som passar bäst till fisk är svårt att svara på. Allt handlar om vad det är för typ av fisk, hur den är tillagad och vad den serveras med, förklarar Maya Samuelsson.
 • Irish coffee med tvist

  Kaffedrinkar

  Rykande heta, svalkande, med eller utan alkohol. Här hittar du drinkar för kaffeälskaren!
 • Maya rosévinskola rosévin

  Roséskola med Maya Samuelsson

  Ljust rosévin är populärare än mörkt. Men varför är rosévin ens rosa? Här berättar sommelier Maya Samuelsson kort om rosévin, samt tipsar om 5 goda roséviner.

Maya Samuelssons dryckestips i TV4 Nyhetsmorgon