Pet nat vin ny header

Vad är Pet nat-vin?

Pet nat, eller som fransmännen säger ”Vin de Soif” - ett vin att släcka törsten med - har på senare tid seglat upp och blivit bland det trendigaste du kan dricka i vinväg. Men vad är egentligen detta grumliga bubbel för något?

Pétillant Naturel eller Pet nat som det kallas är ett naturligt mousserande vin. Vinet är inget nytt fenomen på något vis, utan har funnits länge, men har på senare år etablerat sig på landets vinbarer som ett populärt mousserande vin. 

Vinet görs enligt ”méthode-ancestral”, vilket betyder att vinet får jäsa klart i flaska istället för på fat. Vinet buteljeras alltså innan den första jäsningen är klar vilket gör att det naturliga sockret i druvorna skapar bubblor = vinet blir mousserande. 

I en klassisk champagne separeras jästfällningen (det grumliga på botten) från vinet, vilket gör det klarare. Detta görs inte på en Pet Nat, vilket gör att vinet ofta kan vara lite grumligt. 

Kort och gott är Pet Nat ett bubbligt naturvin med en naken, rustik smak. Vinet passar perfekt som mingelvin eller som fördrink till lättare snacks! Ett svalkande vin att lägga på minnet, helt enkelt. 

Pet nat vin ny header

Pet Nat finns sällan i ordinarie sortiment på Systembolaget men kommer ofta in i tillfälligt sortiment - så håll utkik där!