Orangevin artikel

Orangevin - trendigt och uråldrigt

Orangevin har verkligen blivit en het snackis de senaste åren! Ett vin som både är trendigt och uråldrigt på samma gång. Vinet härstammar från Georgien, där man gjorde vin liknande dagens orangevin för hela 8000 år sen. Så vad är egentligen orangevin och hur smakar det?

Ett vitt vin som görs som ett rött

Enkelt förklarat kan man säga att orangevin är ett vitt vin som tillverkas på samma sätt som ett rött vin. Så när man tillverkar orangevin får druvornas skal ligga tillsammans med druvsaften under en tid - skalmacerering som det kallas. Den längre kontakten med druvskalen och syre ger vinet sin mörka färg och härliga strävhet. Tanniner kommer nämligen från druvskalen vilket gör orangevin ovanligt strävt för att vara ett vitt vin. Vita viner pressas normalt direkt utan att ligga i kontakt med skalen.

Vindruvor

Naturvin med stävhet och fyllig smak

Qvevri lerkärl Oftast tillverkas orangevinerna som naturviner med naturlig jäst, utan filtrering och med lång jästid. Traditionellt används druvan rkatsiteli som får jäsa i stora lerkärl, qvevri, som är nedgrävda i marken. Idag finns fler metoder och fler länder som gör orangevin och druvor som friulano, sauvignon blanc, vitovska är vanliga.

Slutresultatet av detta nygamla häftiga vin är ett vitt vin med strävhet och fyllig smak. Du hittar smaker som aprikos, mogna äpplen, nötter och marmelad. Det är en speciell smakupplevelse som verkligen skiljer sig från många andra vita viner.

Perfekt till mat

Orangevin Tanninerna, syran och den djupa smaken gör orangevinet till ett utmärkt matvin! Testa gärna till ostbickan, ljust kött eller höstmat som pumpa, svamp och risotto.

Gott till orangevin